Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Војводина федерални ентитет

У овом историјском тренутку потребно је постизање примереног стратешког договора овлашћених, демократски изабраних и политички кредибилних и легитимних представника Србије и Војводине о трајним принципима и основама на којима ће се темељити држава у коју се те две историјске регије својом плебисцитарном вољом трајно конституишу.

У основе дуговеке стабилности те будуће заједничке и сложене државе треба уградити суштину и принципе тога договора који се може звати Повеља о трајном уједињењу покрајина Србије и Војводине у Савезну Републику Србију. У тој повељи свакако мора бити усаглашено да се две покрајине вољом својих грађана и грађанки и народа и националних заједница, који на њиховим територијама вековима живе, самоконституисане у аутономне федералне ентитете, трајно уједињују у заједничку, међународно признату државу - Савезну Републику Србију. Као изразито вишенационална и мултиетничка заједница, у којој је српски народ већински, Војводина улази у састав те заједничке државе и прихвата њено име, чиме Србији и на тај начин признаје историјско право на државно-правни и међународноправни континуитет и субјективитет, а тиме уважава и историјске тежње војвођанских Срба да са Србијом трајно буду у заједничкој држави. Србија као федерална јединица признаје Војводини њена непорецива и непотрошива историјска права – политички субјективитет, пуну уставну и територијалну аутономију, право на властити устав и конститутивну равноправност у заједничкој држави.

Претпоставка за оживотворење оваквих коренитих уставних реформи, какве дефинише Повеља, јесте промена стања колективне политичке свести, пре свега свести српског народа, и стварање таквог односа политичких снага и у Србији и у Војводини, који ће учинити стварно превалентним активно залагање за такву садржину, дубину и правац уставних промена и тиме им осигурати политичку и изборну победу и пуни демократски легитимитет.

У престоном Београду још увек је најутицајнија националистичко-централистичка и државноунитаристичка елита. Били они свесни неминовности промена или не, оне ће се догодити. То је закономерност коју, као налог незаустављивог историјског процеса, не могу осујетити никакви назадњачки отпори. Не треба заборавити да се понижавајући историјски крах катастрофичне милошевићевске политике, која је нажалост била широко подржавана годинама од стране велике већине тешко манипулисаног српског народа, збио на истом трагу. Томе је лавовски допринос давала иста та - у митоманску свест и сама огрезла - србијанска национална елита, која је најодговорнија и за осмишљавање, и за надирање, и за крах те политике.

На простору друге Југославије, од осам њених конститутивних ентитета, седам је стекло статус независних држава, а србијански вастодршци упорно настављају да политичком присилом и сваковрсним манипулацијама негирају историјска права, регионални идентитет, политички субјективитет, па и право на постојање Војводине као самосвојне геополитичке регије и конститутивог ентитета друге Југославије. То је драстично дошло до изражаја и приликом четрнаестомесечне централистичко-унитаристичке халабуке поводом фамозног Статута АПВ, којим је Војводина добила фасадну и надзирану, дакле - несуштинску аутономију, каква је једино и могућа по слову и (зло)духу важећег устава. Парадокс је за анале историје државног права да је та кампања трајала десетоструко дуже од јавне расправе о самом смандрљаном и народу наметнутом „митровданском“ уставу, јер је њоме требало затрти и помисао на покретање војвођанског питања. Што је наравно немогуће колико и контрапродуктивно.

Све је очевидније да пут којим државу води пре свега актуелни врх Демократске странке - оличен у исто толико државнички недораслом и политички недоследном, колико и од својих меморандумских отаца зависном Борису Тадићу - пут у нови историјски ћорсокак. То је, упркос проевропске реторике, кукавичја политика помирења талибанског национског мрака и европске демократске наде, која за резултат има даље јачање назадњачке деснице, тријумф снага и политике тзв. „разумног милошевићевизма“, пузајући клеро-ројалистички пуч, тешку деградацију света рада и разарање средњих слојева, речју -успешно довршавање оне српске националистичке контрареволуције, чији је ратоборни вођа и робустни бојовник био „Слоба-слобода“.

Платфома Треће војвођанске конвенције изражава аутентичну вољу политичких и духовних елита свих народа и свих субрегија које творе Војводину као европски признату регију и као друштво препознатљиво и самосвојно због своје особене историје, своје мултикултуралности, вишеконфесионалности и многонационалности.

Упркос свим отежавајућим околностима и субјективним тешким бољкама, само војвођанске политичке снаге, уз подршку демократских снага из других делова Србије, могу довести до промена. А те су промене судбоносно важне и за саму Србију. Упркос вишедеценијских пораза које доживљава централистичка политика, званична Србија од те политике не одустаје, а колико је централизам погубан за будућност Војводине у истој мери урушава и демократске промене у Србији. Од те пошасти највише је страдао и данас страда народ у Србији.

Аутор је председник Координационог одбора Треће војвођанске конвенције
 
Коментари (3)
3 субота, 02 јул 2011 23:04
Branislav
Pametni građani Srbije podržavaju inicijativu za RAVNOPRAVNU i PRAVIČNU Decentralizaciju i Regionalizaciju (BEZ DRŽAVNE AUTONOMIJE), čime bi se stekli uslovi da dobijamo donacije iz EU koje su namenjene NERAZVIJENIM regionima, i tako stvorimo uslove za ravnomerni razvoj svih regija Srbije, a ne samo Vojvodine i Beograda (kako su zamislili "titići" još Ustavom iz 1974).

Predlažem poboljšanje predloga regionalizacije, tj da jedan region-pokrajina bude
DUNAVSKO-MORAVSKA, koju čine okruzi:
- Šumadija,
- Pomoravlje,
- Istočno Podunavlje (+Kovin i Bela Crkva) i
- Timočka Krajina.
Ta pokrajina imala bi 1.400.000. stanovnika i jedan UNIVERZITETSKO-ADMINISTRATIVNI centar u Kragujevcu (ista ovlašćenja i imovina kao Novi Sad i Vojvodina).

Druge pokrajine u centralnoj Srbiji (sa po 1,5 mil stan) bile bi
- DRINSKO-IBARSKA (centar Čačak plus: Šabac, Valjevo, Užice, Prijepolje, Kraljevo, N.Pazar) i
- JUŽNOMORAVSKA (centar Niš plus: Kruševac, Leskovac, Kuršumlija, Pirot, Vranje).
2 понедељак, 02 мај 2011 21:13
Demokratski monarhista
Еvo 10 „GRAĐANSKIH ZAPOVESTI“, ZA BOLJI ŽIVOT koje će isterati na čistac sve stranke u vezi AUTONOMNOSTI Vojvodine :
1. Da zakon bude isti za sve (RAVNOPRAVNOST), a ne da se u odnosu na Vojvodinu svi osecamo građanima drugoga reda.
2. Da se pored DECENTRALIZACIJE izvrši i REGIONALIZACIJA, tj da se Srbija podeli na 5 sličnih regiona, ali BEZ DRŽAVNE AUTONOMIJE i atributa (a KOSMET specijalni status, z4,).
3. Da se centri regiona umreže prugama i autoputevima i da se na lokalu uvede i opštinska imovina, pored državne i privatne.
4. Da svake godine 30 najbogatijih opština (+ 2 regiona) izdvoje po 5 posto iz svog budžeta , za 30 najsiromasnijih opština.
5. Da minimalna cena za najprostiji rad bude 1 €/sat neto, a prekovremeno i nedeljom i praznicima 1.50 €/sat.
6. Da se PDV za robu za: decu, bolesne i školovanje smanji na 5% , za ostalu robu na 10% , a za luksuz i robu iz uvoza poveća na 20%.
7. Da se uvede progresivni porez na nepokretnosti, stim da se ne oporezuje 25m2 stana po članu domaćinstva.
8. Da se UHAPSI JEDAN TAJKUN , da svi shvate da NIKO NIJE IZNADA Srbije i naroda.
9. Da se donese zakon i izvrši RESTITUCIJA imovine i da se vise ne rasprodaje državna imovina.
10. Da se uz pomoć RTS 1., podigne nivo obrazovanja, kulture i tolerancije među mladima.
1 петак, 19 новембар 2010 21:48
Župan Raški 1217
RAVNOPRAVNA REGIONALIZACIJA BEZ DISKRIMINACIJE je najbrži put Srbije u EU.!!
Dinkić je jedini Srpski političar koji ima petlju da kaže da je neophodno PROMENITI USTAV Srbije (koji je sličan onom iz 74 koji omogućio RAZBIJANJE SRBIJE PREKO AUTONOMNIH POKRAJINA).
PAMETNI SRPSKI NACIONALISTI su uz političare koji se iskreno bore:
(1) Da se Srbija podeli na RAVNOPRAVNE Regije (Pokrajine) koje NEĆE imati državne nadležnosti..
(2) Da se unutar Pokrajina (oko 1.500.000) formiraju Pod-regije (Županije - oko 250.000) a u njima Opštine (do 50.000) kao najniži nivo predstavnika građana .
U svim nivoima bi se smanjio broj administracije.. Npr Republička skupština 140 + 60 iz Pokrajina, Pokrajinska skupština 30 + 20 iz Županija, Županijska skupština bi imala 20 + 10 Predsednika Opština, a Opštine bi imale samo Predsednika i njegovu kancelariju.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи