Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

"Војводина? Где је то?"

Овако је дословно почео разговор између службенице и  муштерије, која се нашла на шалтеру  берлинске поште. Службеница, љубазна, коректна Немица, (код ње годинама предајем моје поштанске пошиљке) очевидно изнервирана инсистирањем странке, у једном је тренутку мало повисила глас, али још увек у границама уљудности, и упитала: „Haben Sie mich verstanden? In welchem Staat befindet sich das Gebiet?“ Да, логично питање: у којој се држави налази та област?

Тако сам, ето, и ја, који сам се налазио тек трећи по реду до шалтера, могао јасно да чујем тај разговор. Из свега сам разумео да млади човек шаље писмо у Нови Сад и да је под државу написао само „Војводина“. Службеница му је извадила службени попис држава са којима немачка пошта одржава контакте и замолила „Војвођанина“, да јој јасно каже, на ком континенту се налази та држава. Ред је већ био прилично дуг, а муштерије, Немци, постајали су видно нервозни, јер ето, морају да губе време због „неке Војводине“. Све се, наравно, на концу ипак завршило тако, да је службеница испод речи „Vojvodina“ дописала „Serbien“.

Тако је Војводина  постала проблем не само за Србију, него, ево, и за немачку пошту. У нашој штампи је последњих недеља и месеци много писано о том проблему. С правом, јер је питање Војводине од прворазредног значаја за српски народ и државу. До сада је речено много паметних, добрих и тачних примедби на проблем везан за усвајање Статута Војводине, тако да није потребно да понављам што је већ речено.

Готово нико, међутим није поставио питање: чему уопште Војводина? Да ли сличан пример постоји у Европи? Одговор је јасан. Оваква аутономна покрајина постоји само у Србији.

Ово ме подсећа  на дискусију, коју сам пратио у немачкој штампи поводом признања Косова од стране великог броја земљаља Еврпске уније. У неким дискусијама сам и сам учествовао. На моје питање: «Зашто је Немачка признала Косово?» обично сам од мојих немачких саговорника чуо следећи одговор: «То је изузетак и не може да се упореди са Абхазијом, Јужном Осетијом или Нагорним Карабахом.» На моје додатно питање: «У чему се састоји тај изузетак?», обично сам остао или без одговора, или би одговарали непрецизним појмовима, као «због недавне историје», и тако редом. Као да то не може да се каже и за све остале спорне границе и у Европи и свету! Изгледа да се све своди на следећу тврдњу: једни аршини вреде за Србију, а други за остале државе Европе. Јер, са једнаким правом могле би да постоје «Војводине» и неколико европских држава. У Словачкој, рецимо, и бројчано и процентуално има више Мађара него у Србији. Ово се такође односи и на Румунију. Турака у Бугарској такође има више него Мађара у Србији. Па ипак, ниједна од тих држава нема «Војводину». А све ове земље су чланице Европске уније и НАТО-пакта. Није ми јасно, зашто наши политичари не инзистирају, да се проблем Војводине у Србији решава по европским стандардима. Коначно, «Србија жели у Европу», па зашто онда да службени Београд не захтева «европско решење за Војводину»?

Како гласи  европско решење тог проблема? Хајде да видимо, што Мађари имају у Ердељу (у Румунији) и Словачкој? Нека Србија да њима та иста права, ни мање, али ни више од тога.

А шта тек  да се каже за простор бивше Југославије? Почнимо од Словеније. Она је добила море и градове као Копар, Пиран  и Изолу, који никада нису били словеначки. Они су то постали тек 1945. године, када су словеначки комунисти протерали домаће, аутохтоно, италијанско становништво. И сада један Јелко Кацин – који је годинама води истакнуту антисрпску политику – добија од српских власти могућност да говори у Београду, у Скупштини и поздравља посланике на три језика. Оставимо по страни колико тај чин представља мањак минималног самопоштовања од стране српског режима, питамо се: да ли тај исти Кацин у словеначком парламенту поздравља присутне на мађарском (у словеначком Прекомурју живи мађарска мањина) и италијанском са «Buon giorno!"?

Лик и дело тог  словеначког политичара сјајно је описао један српски публициста: «Најпре  је Јелко Кацин , на сва уста, сочно  лагао о Србима. Онда је припремао нелегалну војску да се бори против Срба. Па је затим и ратовао са Србима. А сада, непуне две деценије касније, Европски парламент шаље баш њега као специјалног изасланика за Србију, који ће тој држави помоћи (или "помоћи") на путу евроатлантских интеграција. Неко би можда помислио да је овакво Кациново понашање мало лицемерно. У крвавом распаду СФРЈ службовао је као словеначки министар информисања и одбране (дакле, директно је одговоран за Холмец и друге злочине над Србима). Али, он у томе не види ништа неморално. Чак другима дели лекције о дволичности. Погађате коме: Србима!... Кацин говори у име организације, која вас мртва хладна и без икаквог разлога (а камоли законског покрића) избомбардује и отме покрајину, а истовремено вам прича о великом пријатељству које осећа према вама... Касније је Кацин "појаснио" да није у питању гаф или провокација, већ да је испоштовао то што у српском парламенту има и Мађара и Албанаца. Његова тројезичност ипак је провидно дволична. Пошто ниједном госту не би пало на памет да се, на пример, у америчком Конгресу обрати присутнима на енглеском и арапском (а сигурно тамо има пореклом Арапа, макар међу помоћним особљем). У стилу некадашњег словеначког министра одбране, Кацин је овим безобразлуком стројевним маршем прегазио преко чињенице да је српски званичан језик ове државе. Самим тим и њеног парламента, који га је угостио. Од некога ко је пре скоро 20 година ратовао против ЈНА, а тај рат и добио и то врло ефикасно, очекивало би се да одавно не осећа никакву мржњу према Београду, нити потребу да га провоцира и понижава. Али, ако је Јелко Кацин, рекох, у нечему постојан и истрајан, онда је то његов однос према Србима», Страхиња Богдановић: «Његово височанство Јелко Кацин». 25 нов. 09. http://www.nspm.rs)

Ово још у  већој мери важи и за Хрватску. Далмација  је тако вековима уживала широку аутономију док је била у саставу Млетачке републике, а касније и Аустрије. Славонија такође. Данас Далмација  нема никакву аутономију. И нико у Европском парламенту да протестује због такве неправде.

Према Аустроугарском попису од године 1910, Срби су у Хрватској  чинили преко једну четвртину  становништва. После Другог светског рата, њихов број опао је на 15 одсто. Због хрватског геноцида над Србима, у Уставу СР Хрватске стајало је да су и Срби конститутивни народ. Туђман је то поништио, а Европа није реаговала. Када је Милошевић желео да укине покрајине, јер су оне недомократске и створене у време комунистичке диктатуре, којом су Тито и Кардељ хтели да ослабе Србију, е, онда је Запад протестовао, јер се крши Устав из 1974. Комунизам и његови устави и закони нису добри, но, када иду на штету Срба, онда одједном, очевидно, у очима Вашингтона, Лондона и Берлина постају «реални, конструктивни и позитивни».

Надаље, Хрватска је после 1945. добила Истру и Барању, територије које никада нису раније биле у њеном саставу. Тако је Хрватска, која је починила један од највећих злочина у историји Европе – Хитлеров дипломата за Балкан Херман Нојбахер тврди, да су Хрвати од 1941. до 1945. убили 750.000 Срба – била награђена, јер је добила територије, који никада нису били хрватске, а Срби, и поред геноцида, нису добили ни најскромнију аутономију у оквиру Хрватске. С друге стране, Срби, који су имали, поред Руса и Јевреја, највеће губитке у Другом светском рату, и два антифашистичка покрета (четнички и партизански), добили су две аутономне области. Данас је Хрватска хомогена држава, у којој живи 94 одсто Хрвата, а политички је централизована држава и подељена је на жупаније и оне немају никакве политичке аутономије.

А Србија? Она  је данас поражена, понижена, и потпуно  осиромашила услед вишегодињших привредних санкција и бомбардовања од стране Сједињених Држава и Запада. После америчких бомби године 1999, Србију су од године 2000. преплавиле иностране банке. Српска ћирилица је готово потпуно потиснута из јавног живота. Водећи медији у Србији, а пре свега телевизија, перверзно се иживљавају над клонулим и обезглављеним српсим народом. Свакедновно се употребљава језик мржње против свега што је српско. У свакој прилици настоје да му наметну осећај кривице, како то већ деценијама причају службени Вашингтон, Лондон, Ватикан и Берлин. Дозвољено је причати о «осам хиљада убијених муслимана у Сребреници», а не о седам стотина и педесет хиљада убијених Срба у Јасеновцу, Јадовну, Градишки, Козари, Глини!

Ова власт толико је, очигледно, уплашена од стране Запада и «невладиних организација», да се боји да употреби и само име «српски». Ми данас немамо «Српску железницу», «Српску телевизију», «Српску новинску агенцију», «Српску војску», па, ево, ни «Српску војводину», што би историјски гледано, било правилно да се каже. Но, после 1945, од Српске војводине комунисти су створили антисрпску покрајину, која је представља један од инструмената Титове политике: «слаба Србија, јака Југославија».

Не. Данас имамо  «Железницу Србије», «РТС», «Војску  Србије», «Танјуг», «БЕТУ». Све европске, па и бивше југословенске републике, самоуверено употребљавају у  свакој прилици реч, на пример, «Хрватска  телевизија» или «Хрватске жељезнице».

Како се борити против овакве очевидне неправде и  дискриминације против Срба у Србији? Поред свих законитих могућности ваља се ослонити и на духовите предлоге. Рецимо, на аргуменат сепаратиста, да „Војводина ради, а Београд се гради“, може да се одговори крилатицом: „Срем ради, а Нови Сад се гради“. Када већ тражите сепаратизам, онда га и ми прихватамо. Како? Подржавамо сепаратизам српског Срема, да се, дакле, издвоји из Чанко-Пајтићеве Војводине и прикључи Србији. Најзад, Срем је етнички један од најхомогоенијих српских крајева, где Срби чине преко 94 одсто становника. Срби Срема су веома национално осетљиви, јер су зверства Хрвата од 1941. до 1945. остала незаборављена. Са истим аргументима ваља подржати и сепаратизам Баната, који је одувек давао истакнуте српске интелектуалне и научнике. Довољно је да поменемо Саву Поповића Текелију, Михаила Пупина и Милоша Црњанског.

О томе је један  наш публициста публициста дао тачну  дијагнозу: «Та аутономашка теза о београдској пљачки Војводине  је у ствари њихов идеал. И они би да пљачкају некога. И они би да граде виле, возе скупа кола, летују на Мартинику. Узмимо пример Баната. Сва нафта и гас Војводине, безмало, налазе се у Банату. Ипак, седиште Нафтне индустрије није у Кикинди, већ у Новом Саду. Оно није изграђено ближе бушотинама, већ ближе аутономашким политичарима. Зашто не би порези од централе НИС-а остајали у Кикинди или Елемиру? Зашто не би млади Банаћани имали шансу да остану у својим градовима и да раде у управној згради НИС-а? Зашто не би та институција привлачила банке, трговце и осигуравајуће куће у банатске градове уместо у Нови Сад? Где је сад брига за динар који се негде заради, а који неко други опљачка? Зашто сад неко не предложи тачку на пљачку? По среди је отимање српске Војводине од Србије, отимање војвођанских Срба од Српства и Српства од војвођанских Срба. Ово је права пљачка, а њу спроводе две врсте људи. Једни похлепни, које не занима ништа сем сопственог банкарског рачуна и други залуђени (не мање похлепни) неохабзбуршким идентитетом и силовитом жељом да се постане «бољим и напреднијим, светскијим, цивилизованијим, денацификованијим и европскијим» кроз искрено припадништво јединственом средњеевропском културном простору», Остоја Симетић Војводину нам не отима нико са стране, дајемо је сами. Постављено 28.11.2009. http://www.vidovdan.org/arhiva/article2312.html.

Држимо се правила  да никада у разговору са пријатељима да не помињемо „Војводину“ већ само Срем, Бачку и Банат, или просто да говоримо о „северној Србији“. Ако постоји југ Србије, ваљда онда постоји и север! Досетљиве идеје треба, наравно, да докажу колико је оваква покрајина Војводина апсурдна. Ако, рецимо, Нови Сад има покрајинску владу, зашто да то нема и Ниш? Постоји и Димитровград, Неготин и Петровац на Млави. Да и ту стварамо нову аутономну покрајину? И наравно, нову Академију наука и уметности.

Често сам у  самомом Београду слушао и то од сасвим добронамерних људи: „Нови Сад је ипак нешто друго него Београд.“ Тачно, па Краљево и Крагујевац су такође нешто друго. Сем тога, удаљеност између Новог Сада и Београда износи свега осамдесет километара, а између Сплита и Загреба дистанца је четири пута већа и то не само у километрима, него и у језику и менталитету. Када разговарају становници острва Хвара са неким из Вараждина, њима треба преводилац (Ово не може да се тврди за Србе из Бачке и Шумадије). Но, разлике нису само у језику знатне, него и у менталитету. Па ипак, нико озбиљан у Хрватској не захтева, да се створи Далматинска академија знаности и умјетности. С правом, јер четири милиона становника Хрватске просто не могу да истовремено финансирају две озбиљне научне институције. Колико научника и уметника светског гласа данас седи у Хрватској акадамији, а колико у Српској? Тачан број не знам, но знам да их нема много. А шта тек човек да каже за Црногорску академију? На шест стотина хиљада становника, колико та академија има чланова? Шта они представљају у свету? Ко за њих зна? Занимљиво, да нико на Западу не подржава стварање Далматинске академије, или Ердељске (Трансилванијске) у Румунији, а веома брзо су се на Западу пронашли покровитељи „Војвођанске академије“. Како то објаснити?

Вратимо се лингвистици. Погледајмо реч «дођоши». Употребљавају  је често људи, који су и сами најкасније у другој генерацији «дођоши». Да ли она постоји и у другим језицима? Постоји, но нигде се она не употребљава са толико страсти и мржње као у српском језику. Да подсетим: после Другог светског рата у Западну Немачку се из њених источних области Пруске, Судета, Помераније и Шлезије слило готово преко ноћи чак дванаест милиона Немаца. У неким крајевима, «дођоши» су чак чинили и већину становника. Разуме се да је и ту било проблема, али нигде таквих као што их, ево, имамо у неким крајевима Бачке или Баната. Уместо да држава буде захвална да су ти људи стигли, јер демографска слика Србије је деценијама катастрофална, власт се према тим људима односи као да су у питању избеглице из Сомалије, Вијетнама или Авганистана. Резултат – Срби из Далмације, Славоније и са Баније преплавили су улице Сиднеја, Мелбурна, Ванкувера, Торонта и Чикага.

О овом проблему сам недавно прочитао занимљив прилог: «У нашем народу је распрострањена опасна пракса регионалног шовинизма, која чини да Срби једни друге искрено презиру, само зато што потичу из различитих крајева које је наш народ насељавао кроз историју. Морамо радити на укидању регионалних партикуларизама. Као изузетно ружну и штетну појаву треба гледати склоност немалог броја Срба да с ниподаштавањем и крајње увредљиво говори и мисли о другим Србима, због различите завичајне припадности. То стање је неприхватљиво и егзистенцијално уништавајуће за српски народ у целини. Читав српски народ има заједнички национални интерес. Ваља нам промовисати принцип интегралног Српства и бити подједнако заинтересован за судбину сваког Србина, ма где он живео или био рођен. О српској неслози довољно је речено. Она нас изједа и уништава. На карту те завичајне нарцисоидности и регионалне српске разједињености играју наши геополитички ривали вековима. На овај начин, успели су да разбију српски етнички народ и створе нове народе и нације, који су онда Србима постали најљући непријатељи», Остоја Симетић Војводину нам не отима нико са стране, дајемо је сами; http://www.vidovdan.org/arhiva/article2312.html. Постављено 28.11.2009.

Недавно сам  обишао Лику и Кордун. У чисто  српским насељима као Кореница, Вргин  Мост, Војнић готово да нема Срба. Хрватска власт населила је Хрвате из Травника, Бугојна и осталих места из Босне. Ово се, наравно, противи свим међународним нормама понашања. Дорис Пак, бискуп Комарица, Кацин и остало друштво ћуте о том злочину. У центру Удбине, Војнића и Коренице никле су римокатоличке цркве. Њих никада тамо није било. Оне представљају највећу срамоту за римокатоличку цркву и Хрватску, јер су настале као реузлтат етничког чишћења над Србима година 1941. и 1995. Да Запад ћути, то ме не чуди. Но, зашто се не огласи српска држава?

Овим није крај наших подела. Поред реч «дођоши», постоји и појам «пречани» и «Србијанци». А како се зову Хрвати из Босне? Хрватијанци? Не, та реч је наравно моја, вештачка, измишљена. Али, зашто та појава постоји само код Срба? Срби и Србијанци. Аустроугарска је измислила те поделе, а ми Срби смо их прихватили. У томе је проблем. Ми прихватамо језик непријатеља. Туђе олако узимамо, а одричемо се свога. Тако смо олако одбацили и ћирилицу. Да би, наводно, били ближе Европи, цивилизацији, култури. Грци су у Европској унији, но, њима не пада да се одрекну свог писма. Друга технолошка сила света Јапан, одбија да се одрекне петнаест хиљада својих знакова и да прихвати једноставну енглеску латиницу, која броји ни тридесет слова.

Један од ретких светлих тренутака током мог  недавног боравка у Србији, за мене представља сусрет са младим љдуима из невладине организације «Двери». О овој теми недавно је на Машинцу говорио и Мирослав Паровић, у име те организације. Шта нам преостаје? Српски сабор «Двери» верује, да је «једини излаз из проблема у који је држава запала укидање свих аутономија и повлашћених положаја било ког региона у Србији! Уместо квазирегионализације која само ствара нову администрацију и анимозитете унутар државе треба урадити суштинску децентрализацију власти и дати прилику локалним заједницама да се подједнако развијају, а зауставити катастрофалан процес београдизације Србије, као и овај најновији тренд даље дезинтеграције наше државе! Док се ово не деси, тј. док Србија не постане истински демократска држава, грађанима Србије, а нарочито Војводине остаје да се према новим властима односе као према страној власти и да искажу све мере грађанске непослушности! Јер када већ говоримо о европским вредностима, онда хајде да будемо грађани, а не раја! Јер раја трпи, а грађани знају за грађанску непослушност! Грађани знају да траже и референдум по питању закона о надлежностима и новог статута који никада нису били тема на изборима, већ се данас доносе на силу у циљу даљег распарчавања Србије и зарад властољубивих циљева покрајинских власти», http://www.dverisrpske.com/tekst/1750212

Држим, да Грађанска иницијатива – «Ми, ниже потписани грађани, на основу члана 182. Устава Србије, који одређује могућност оснивања нових и укидања већ основаних аутономних покрајина, и на основу члана 203. Устава Србије који се односи на начин спровођења промене Устава покрећемо грађанску иницијативу за укидање Аутономне покрајине Војводине. Ми, грађани Републике Србије, са простора севера Србије, тачније са простора Аутономне покрајине Војводине и општина које се ослањају на њу, полазећи од наших загарантованих уставних права и слобода, Повеље Уједињених нација, Хелсиншке повеље и потрeбе да имамо јефтину, ефикасну и контролисану државну управу покрећемо иницијативу за укидање Аутономне покрајине Војводине и њених институција –представља прави законити пут као остварења права српске већине на подручју Бачке, Баната и Срема.

Ко ће да издржава толико министара из покрајинских влада, па све до плата «војвођанским академицима»? Ова иницијатива на крају исправно закључује: «Потврда анахроности и несврсисходности постојања АПВ, јесте и чињеница да такав сурогат не постоји нигде у окружењу, ни у земљама које су већ у Европској унији, нити у онима које претендују да тамо буду (те земље су по свим друштвеним, економским, територијалним и демографским каерактеристикама сличне Србији, поменимо неке: Мађарска, Бугарска, Румунија, Хрватска, Словачка...).»

Статистика је на страни Срба, јер они данас  у Бачкој, Банату и Срему чине огромну већину. Негде сам прочитао, да чак 85% становника са тих подручја јесу Срби. Но, ово не сме да нас успава. До 1945. године, све статистике су говориле да у Црној Гори живе претежно Срби. Ово су тврдили и сви немачки путописци из 19. и почетком 20. века. А каква је ситуација данас, то није потребно да понављам нашим читаоцима. Зашто по истом принципу не би могао да се створи и «војвођански идентитет»? Постојала је црногорска држава. То нико не спори. Но, становници те државе били су Срби. Тако је било до конца Другог светског рата. На данашњем тлу Немачке постојала је држава Баварска. Она је куд и камо била старија, озбиљнија и значајнија држава од Црне Горе. Играла је својевремено велику улогу у европској политици. Но, у име немачког јединства, она је пристала да се «утопи» у заједничкој држави свих Немаца. Ово се такође односи и на Саксонију, са главним градом Дрезденом, у коме се налази и чувена Галерија. А Црна Гора, од пола милиона становника, у име своје «славне државности», не само да не пристаје да са другом српском државом створи једну заједничку државу, већ и мења националну идентитет и после 1945. већина Црногораца тврди да нису Срби (да су ипак Срби признају тек када им затреба, рецимо, када морају да се лече на Војно-медицинској болници у Београду).

Да се настоји  створити нови идентиет код Срба у  Бачкој и Банату, види се по наметљивим реклама и слоганима на данашњој телевизији «РТС» и осталим медијима у Београду и Новом Саду, где се непрестано понавља, како су се у «Војводини одувек неговале европске вредности», што у том контексту имплицитно значи – да су се у осталом делу Србије неговале «варварске, турске, нецивилизоване» вредности.

Посланици из владајуће  коалиције су усвојили нови Статут Војводине. «Где расте очај, ту расте и нада», како је једном написао немачки философ Ернст Блох. Његова мисао ми изгледа тачна и примењива управо у нашој ситуацији. Ево прилике, да се на овом питању уједини српска опозиција. Сада није време за очај и малодушје. То управо, као што је познато, прижељкују наши непријатељи. Тек сада треба да се боримо. Ваља нам створиити широки фронт који би, у оквиру уставних могућности, могао да прерасте у општенародни покрет. Он би могао да изнуди и превремене изборе, јер је, како ја то видим, у питању опстанак саме српске државе и српског народа.
 
Коментари (33)
33 субота, 24 март 2012 22:59
Небојша
Зашто политичари из Војводине не конкуришу за председника читаве Србије и тако на читавој територији исправе те недостатке које сте навели?Први ћу да гласам за њих.Зашто су увек тако регионално мали и себични?Да ли наивно верујете да другим деловима ове измучене земље није нанета нека друга неправда која вама није?Да ли сте били скоро у мојој Топлици да видите тугу и сиромаштво?Или на крајњем југу Србије.Ди су наши новци?Па не тражимо комадање земље.Да ли сте били у источној Србији?Како вас није срамота.Погледајте читаву своју отаџбину.Сутра ће банаћани да кажу како сремцима узимају мање него њима и то могу решити само ако се заштите ентитетом.Дођите да видите како живи предграђе Београда без канализације,путева,превоза а како се у елитним општинама гради.И шта онда?Хоћете ли ви војвођани бити срећни у својим новцима и сиромаштву других делова Србије.Ја нећу све док ЧИТАВА Србија не буде солидарна и ЈЕДНА.
32 субота, 10 септембар 2011 13:59
Vanja
Gospodine Nikola Zivkovic, odlicno, sve sto ste napisali mislim i ja, ali,ima jedno veliko ALI!

Sve sto nam ta alijansa zlikovaca NATO-a cini, sve sto nam rade SAD + Britanija + Francuska a najgore Nemacka, SVI oni su " BEZALTERNATIVNI " prijatelji "naseg" predsednika Tadica & Companije = VLADE Srbije!!!

Isto tako Vi u Vojvodini imate CANKA & Companiju koji su placenici zapada i rade kao i CEDA + NVO -" dame " u korist SAD i EU, a proti zemlje u kojoj zive =Srbije!!!

Nije dovoljno pisati.......AKTIVNOST i SLOZNOST i DEMONSTRIRAJTE pokazite da je DOSTA IZDAJE srpskoga naroda i Srbije!
31 четвртак, 07 јул 2011 12:18
her
Haha, care moj, pa pitaj te Nemce kakvu autonomiju kod njih imaju npr Bavarska ili Saksonija, i šta se kod njih upisuje na kovertu! Srbijanci opet paranoiziraju, standardna posla. Gde je sajt za Sandžak?
30 четвртак, 19 мај 2011 02:19
Блаблатрућтрућ
Овде недостаје обележавање да ли се људима допадају коментари или не.
29 петак, 13 мај 2011 23:44
Dragiša-Dag
Vojvodina treba da ima Autonomiju.Kad bi u prošlost zašli videli bi zašto.Autonomna Pokrajna Vojvodina se neće gasiti kao najseverniji deo u Srbiji
28 четвртак, 31 март 2011 11:04
Miroslav Stefanovic
Alal ti k**a*, provalio si ih sve, i svi ovi imbecilcici sto ne zele ili im ogranicene mozdane mogucnosti ne dozvoljavaju da ovo vide i shvate, a pravoslavci su i Srbi, treba da menjaju "pleme",ili da idu na lobotomiju, ostale ne krivim, to je njima u interesu!
27 недеља, 06 март 2011 15:19
Сарајлија
Поштујем свачији избор. Али мислим да они који имају историју само до вијека и датума докад њима одговара, не би требало да се упуштају у овакве дискусије. Како су се изјашњавали Црногорци у доба када се земља звала Зета? Зећани је ли?
26 недеља, 06 март 2011 12:33
Бранислав
Одличан текст и коментари.
Дајем предлог како да изађемо из кризе аутономаштва, сепаратизма, и сл.

РАВНОПРАВНЕ и ПОКРАЈИНЕ и НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Регионализација је неопходна, али не са уситњеним регионима, који би створили услове да националне мањине имају ВЕЋИНУ у појединим "малим регионима", што би довело до СЕПАРАТИЗМА (нпр.: у Бачкој би већину имали: Мађари, Хрвати, Словаци и др.)..
Зато да би СВЕ ПАТРИОТСКЕ странке подржале регионализацију, Србија мора имати веће покрајина (сличне Војводини), али БЕЗ ДРЖАВНЕ АУТОНОМИЈЕ, него само КУЛТУРНА аутономија за националне мањине, ако их има више од 5 % у Покрајини (иако је стандард у ЕУ - 7% на нивоу државе). НПР:

1). ВОЈВОДИНА = 1.900.000.становника, (Нови Сад), а
Мађара има 15% (290.000), друге националне мањине мање од по 5% (95.000): Хрвати, Словаци, Румуни,... по 4%

2). БЕОГРАДСКА(са Панчевом-10км близу, а без Лазаревца 60км далеко) = 1.800.000. друге национ.мањине испод 5% (90.000).

3).ДРИНСКО-ИБАРСКА (+Лазаревац)= 1.450.000. (Чачак),
Бошњака 13% (190.000),
4). МОРАВСКО-ДУНАВСКА = 1.200.000. (Крагујевац),
Влаха 5% (60.000).

5).ЈУЖНОМОРВСКА = 1.400.000 (Ниш),
Албанаца и Бугара по 5% (70.000)

(6).КОСМЕТ -специјални статус
(СУШТИНСКА аутономија, з4,)
25 петак, 04 март 2011 23:20
s.z.
"Tu su ziveli dva veka"? Ne, gospodine "Vojvodjanine", nisu "nemci ziveli", vec su NEKI Nemci ziveli. Kako da znanje jednog dela naroda automatski prelazi u kolektivno znanje svih pripadnika naroda!
24 петак, 04 март 2011 23:16
==
Pokazujete svoje neznanje, nista drugo. Cirilica nije nastala od latinice, naravno, vec od grckog pisma (sa izmenama, dodacima i.t.d.). Isto kao i latinica. To da je cirilica odvijeno i posebno pismo je cinjenica, isto kao ste je i latinica, grcko pismo i.t.d. Tu vidimo da je crta koja razdvaja 'posebno pismo' od 'verzije pisma' predjena (da nije, ne bi bilo ni jednog od ovih pisama, jer su sva nastala od nekog predjasnjeg. Sto se tice Savremene srpske cirilice, tu nema diskontinuiteta sa Srpskoslovenskim, a i ovaj pomen 'veceg jezickog bogatstva' ukazuje na neznanje. Srpski jezik je Vukovom reformom (pre svega u sadasnjoj upotrebi), spasio nas jezik od unistenja u korist nekog kvazi-jezika, koji je bio bez pravila, slabo razumljiv i pun dvostranih znacenja (proizniklih iz proizvoljne upotrebe), i u sebi imao elemente i srpskog, crkvenoslovenskog a i ruskog. Taj jezik je bio siromasniji, a ne bogatiji, slabo razumliv, i nije bio srpski. On, znaci, nikada nije bio alternativa. Sta je preostalo? Narodni govor, i crkvenoslovenski, ili, kao sto su uradili Rusi, Bugari i drugi, kombinacija obadva, sto bi znacilo kraj narodnom govoru, i tvorevina nekog hibridnog standarda. Koja je opcija najbolja? Pa, izbor crkvenoslovenskog bi znacio smrt narodnom govoru, a i unistenje vekovnog jezickog nasledja koje on sadrzi (a da i ne pominjem poteskoce pri ucenju, jer crkvenoslovenski nije niciji maternji). Izbor 'hibridnog' jezika; ta opcija bi bila pozeljnija, jer bi se, pored crkvenoslovenskog cije je ocuvanje sigurno (jer postoji dovoljno pisanih tragova, a i upotrebljava se u Crkvi), spasilo bi ce i nesto od naseg narodnog jezika. Naravn, i tu bi bilo poteskoca u ucenju, i dovodi se do pitanja, ako imamo vec dve opcije, zasto je neophodno stvarati novu. I, zadnja opcija je upotreba narodno govora. Time se ocuvava jezik, ostaje crkvenoslovenski, a izbegava ono hibridno mesanje crkvenoslovenskog u srpski, koje ne postize nista osim sto otezava ucenje, i neprirodno menja jezik. To je najbolja opcija, jer srpski narodni govor je razumljiv svima, a prenosom reci iz crkvenoslovenskog se ocuvava i bogatstvo. time je sve postignuto.
A sto se tice Vukove cirilice, ona je i dalje cirilica, a cinjenica da je 'stara' cirilica tada u upotrebi kod nas bila tako nazadna i puna nepotrebnih slova, da je cak i ona koju je koristio Sveti Sava bila manja (znaci, diskontinuiteta, u negativnom smislu, nema, samo pojednostavljenja, i to iskljucivo u duhu cirilice, koja je u velikoj meri uvek bila dosta foneticna, i menjala se u skladu sa fonetskim promenama u govoru). Tu nema nikakve dileme, jer u protivnom bi smo imali jezik koji bi, pored nepotrebno komleknog pisma, dobio ortografiju vise morfoloskog tima (sto bi bilo pravo odstupanje sa izvornom cirilicnom tradicijom).
23 петак, 25 фебруар 2011 00:17
Saša
daj ti moj dobri prijatelju i jedqan valjan dokaz da Crnogorci nisu postojali do 45? ja ću ti evo dati isprave moga prađeda i đeda đe se dobro vidi ko su i šta su, i to u čistom originalu. i ne mogu da vjerujem da si se ti našao da porediš Vojvodinu i Crnu Goru!!!! zbog te vaše zlobe kroz cijeli život, vodite ove polemike da se Srbija ne raspadne.
22 понедељак, 03 јануар 2011 00:23
Сарајлија
Поново се јављам, јер сам ових дана читао много о овоме што сам прије неки дан писао. Нисам знао да постоји унутрашњи проблем у Србији са изразом Србијанци. Нисам знао да тако људи који живе у покрајинама зову оне који живе у централној Србији. Сад сам оштро против тога, бар када је у питању унутрашњи карактер проблема. Јежим се и од сличних ситуација, као на примјер интервјуа у Пећи са повратничком српском породицом, гдје стара госпођа каже " Ми смо се вратили на Косово, деца су остала у Србији". Ух, бијес ме хвата од таквих ствари, па се питам "Гдје си ти ако ниси у Србији, и то не на Косову, него у Метохији". Али неука жена, вјероватно и не зна шта својим повратком брани, и несвјесна значаја изговорене ријечи. Него то је ситница, какве пропусте наши политичари имају.
21 субота, 25 децембар 2010 06:56
Сарајлија
Цијеним труд који је господин Живковић уложио у овај текст, па би и коментари могли бити сликовитији, и смисаоно и граматички разумљивији. Сматрам да је кроз историју увијек постојало више истина и да никад није била само једна. Истина је релативан појам, а свако од нас, има своју, једну у коју вјерује или жели да вјерује. Разлика тих истина се огледа у интерпретацији. Одушевљен сам текстом због уложеног труда аутора и са већим дијелом се слажем. Оно са чиме се не слажем јесте дио гдје је аутор поменуо језички проблем. А јесте проблем, јер моји сународници у Србији оштро реагују када ја користим израз "Србијанци", "србијански" и сличне ријечи граматички легитимно коване од ријечи Србија. И ту се појављују двије истине, а онда настају и подјеле у нашем народу. Граматички гледано из ријечи Србија, једини придјев који се може извући, рецимо за предсједника, јесте србијански предсједник или за све који живе у Србији – Србијанци. Аутор је поставио питање зашто не постоји израз "Хрватијанци“? Из простог разлога што је ријеч Хрватска по грађи придјев извучен од ријечи Хрват – и (дакле чија је?-Хрватска), док са друге стране ријеч Србија, по структури је именица (дакле не зове се Српска, већ Србија). С друге стране и израз српски за оно што је у Србији је легитиман, јер је по Уставу Републике Србије Србија земља српског народа и свих њених грађана.Овај проблем постоји само у нашем језику, јер већ у другим језицима, гдје говоре о Србима и Србији, разлике у кованицама тих ријечи нема. То је та моја истина, која мени одговара, а објаснићу и зашто. Специфичан географски и историјско-политички положај српског народа на Балкану условио је да су Срби конститутиван народ не само у Србији, већ и у Босни и Херцеговини и у Црној Гори. Тако да нисам за варијанту да се користи израз „српски предсједник“, „Српска Влада“ итд. Хтио ја то или не, предсједник Србије није мој предсједник јер сам ја Србин из БиХ, а при том мој народ није мањина у тој земљи, већ има конститутиван положај. Јер људи који користе те изразе географски се ограничавају ријечју српски само на Србију. А није тако. Придјев „српски“ је много шири појам. И вјерујте да сам у очима већине тих људи мање Србин него они. Баш је то показао неки србијански политичар у разговору са неким музикантом (Србином из Босне) током свађе у једном телевизијском програму, када му је рекао „Ти ћеш мене бре да исправљаш који сам падеж профулио? Ало бре, ти да ме исправљаш? Јуче си из Босне дошао и ти мене који сам из срца Србије да учиш српском језику?“. Дакле хтио је рећи да смо ми Срби из Босне мање Срби, да долазимо из иностранства и да лошије познајемо српски језик. А при том човјек који то говори више има бугаризама и турцизама у говору него књижевних српских ријечи. Кад тако размишља један школован политичар, шта тек мисле други?Не претендујем причати о политици, али могуће је да једног дана Влада у Бања Луци прогласи независност. И у тој ситуацији, а и сада имамо проблем. КОЈА ВЛАДА ЈЕ СРПСКА, ОНА У БАЊА ЛУЦИ ИЛИ ОНА У БЕОГРАДУ? КОЈЕ ЖЕЉЕЗНИЦЕ СУ СРПСКЕ, У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИЛИ У СРБИЈИ? КО ЈЕ СРПСКИ ПРЕДСЈЕДНИК, ДОДИК ИЛИ ТАДИЋ? Због таквих околности ја сам за компромис – ВЛАДА СРБИЈЕ, ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ, РТС, ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ ИТД. Тиме показујемо и своју ширину и у воду бацамо хрватске оптужбе о српском шовинизму, нетрпељивости и сл. Јер су управо они починили геноцид над српским народом и протјеравши га са огњишта избацили из Устава Хрватске Србе који су били конститутивни народ. Тада су и услиједила преименовања ХРТ, Хрватске жељезнице, хрватске шуме итд. А на оваквом сложеном простору те се ствари морају избјегавати.С' друге стране кад користим израз Србијанац, ја никога нити нацонално, нити етнички не означавам, јер ми то у том моменту није битно, већ тим придјевом хоћу да кажем да мислим на некога из Србије, па био он Албанац из Гњилана, Србин из Приштине или Београда или био Мађар из Суботице. Такође за себе када хоћу да кажем да сам из Босне, а не желим јер нема потребе да изјашњавам етничку припадност, кажем да сам Босанац (регионално) , као што је мој зет Херцеговац, ујак Банаћанин, кум Метохијац, а други кум Славонац. Етнички смо сви Срби. Наравно ствари које припадају свима нама и од националног интереса носе придјев српски – ПАТРИЈАРХ, ЦРКВА, ЈЕЗИК, КЊИЖЕВНИК, ПЈЕСНИК, КОМПОЗИТОР, НАУЧНИК....итд. А овај муфтија из Рашке области......хахаха он неће ни да је србијански, он је у назив своје такозване институције ставио ''......у Србији“. Од кога је и доста је. У сваком случају требало би да будемо срећни што наше земље, градови, језик, обичаји......носе префиксе по нама Србима, а не по Србији. То је јако битно уочити. Српски народ је својој земљи дао име Србија, а Срби нису (као рецимо Бошњаци) добили име по земљи, већ земља по њима. Бошњаци су себи надјенули име по регији, која је с тим именом постојала и прије њиховог доласка на Балкан. Па се поставља питање како су себе називали тада? Исти случај је и са Црногорцима, који се данас тако изјашњавају. Како су се звали у доба када се земља звала Зета? Зећани? Немам наравно ништа против било чијег избора, али ово је још један доказ и одговор на питање неких зашто Срби причају толико о историји и величају је. Управо зато што је чувамо и носимо још од доба старе постојбине, па до данас. Нисмо мјењали вјеру, српску славу, назив језика, нити име нашег рода. Нисмо бјежали од самих себе, већ сакупљали и чували, те се данас имамо поносити вјековном историјом.
20 недеља, 03 октобар 2010 12:58
Један
По кому узору и како је настала ћирилица? По ком узору латиница? А словенско писмо? Мени лично смета насиље на блогу око језика. Легитимно је имати своје мишљење, али, где је ту компетенција? Чак и одабир Вукове ћирилице може бити споран, на пример, јер је можда било могуће обухватити веће језичко богатство. И његов поступак стварања новог писма личи на дисконтинуитет са српскословенским. Да ли да идемо даље у историју? А што се тиче ових времена, да, овде су сада времена тешка, бар за већину. Језик је ту један од индикатора стања. Даље, старо је, већ виђено, правило да језик теорије завере већином неприличним средствима одсликава реално стање... А кад се потежу новци као аргумент, као средство против суживота управо страда суживот, а врши се прерасподела новца, по правилу, већином појединцима -критичарима и њиховим сарадницима. Иако сам баш читао и размишљао на тему демократије, са што је могуће стручнијих извора (и страних и домаћих), постоји, за ову прилику, једноставна карактеризација већине држава, па и ове. Наиме, у пракси држава се углавном не ради o демократији, антропократији, већ о капиталократији, као политичком систему. Ја такве, који причају на политичко-капиталократски начин једноставно зовем убицама. Има их на свим странама и меридијанима. Њихово деловање у односу на ову државу је посебно, јер је овдашњих људи све мање. Капиталократисти, по дефиницији, сматрају да су људи - ма који да су - споредни, и да они углавном нису битни, а да постоје интереси, који су рукама, за њих, њихових противника, које иначе називају великим лоповима, па пошто само интереси владају, вероватно је најбоље дати њима - критичарима новац и моћ. Ова тврдња ће укратко, тек овлаш, бити поткрепљена, као и ово мислим углавном познато мишљење. Наравно, при томе, знам да живимо преко новца (НЕ од њега!). Умем и, чак добро, да рачунам. Што се политичара тиче, био то Слободан Милошевић или неко други, овде, или неко из других земаља, мени који баш тих новаца нема много, сматрам залудним процесом да неко неке од њих именује а без конкретне документације и акције. Онај човечуљак који је рачунао дакле,око процената новца који се враћа за Војводину, није то упоредио, на пример, ни са једном земљом и њеним системом, бар у окружењу, дакле, парцијално је калкулисао. А није пошао ни од претпоставке невиности... А вероватно није ни покренуо конкретну акцију, која узима у обзир шири контекст... Ако тога има у политици капиталократиста... С друге стране, ако се прихвати, вероватно, његова теорија моћи, онда не постоје невини, већ (његови) интереси. А дотични, чини ми се, жели моћ. То, што је такав, је легитимно, али је вербално насилно. И, бојим се, можда увод у....
19 понедељак, 30 август 2010 23:48
ne-Srbin
Izgleda da je Milosevic ostavio bas veliki trag i ubedio vas da je ceo svet protiv vas. Onda je to cinio da bi vas lako kontrolisao, ali kako vidim - jos uvek je dosta prisutno.
Prosetao sam Vojvodinu pre mesec dana, nisam mogao da verujem sta se tamo desava. Putevi su katastrofa, gradovi (osim Novog Sada - donekle) isto tako. Prosto mi nije bilo jasno - kako mogu Kragujevac, Cacak, Nis da napreduju a da gradovi u Vojovdini tako propadaju. Jedino objasnjenje je da je Drzava Srbija tako resila - verovatno da bi "naucila pameti" secesioniste...
Kako jos niste shvatili zasto ste izgubili Kosovo, Krajinu... vec nastavljete istim metodama.
18 субота, 10 јул 2010 10:14
ALEKSANDAR
Ako je g.Zivkovic ista osoba koja je pisala za kragujevacke Poglede,a siguran sam de jeste,jako bi me obradovalo da za NSPM napise nesto o istorijatu pokatolicavanja i unijacenja Srba u Zumberku.
17 среда, 07 јул 2010 09:36
Bosanac
Aj bona vidi više se vraća Kragujevcu nego Nišu.Odmah tražite i vi Nišlije automnost i vi ste u podređenom položaju.
A za ove ljude koji kažu da čovjek laže,jer bogati Njemci su živjeli tamo vijekovima.Misliš ti da tamo rade ljudi sa velikim opštim obrazovanjem.Pretpostavljam da je to jedna prijatna dama za oko,a ne profesor istorije.
16 субота, 19 јун 2010 10:10
Timelija
Osamdesetih godina dok sam jos bila đak srednje škole prisustvovala sam događaju u prodavnici u ulici Miloša Velikog.Tada nisam mogla da dokučim čemu takvo insistiranje ali kasnije i sada je sasvim jasno da se istorija ponavlja ,gde znake možemo da vidimo kroz pojedince kao u priči o nemačkoj pošti .
Elem evo događaja : Čekala sam u redu na kasi u prodavnici i čovek ispred je tražio kruha . prodavačica je pitala " mislite hleba"? ,on je rekao "ne mislim "kruha " i hoću da mi naplatite kruha. "Ona je bila zbunjena pa je ponovo pitala da li to znači hleb i dala mu je bez daljih komentara.
Elem tada šta zna dete što prave problema između pojma kruha i hleba. Ali intonacija kojom je čovek govorio je bila presudna da sliku i taj događaj nosim u sebi sledećih 35 godina.
Prema tome ne treba odmah etiketirati nikog da je lažov , kada je velika verovatnoća da u ovakvim odnosima je to najverovatnije istina
15 субота, 27 фебруар 2010 02:07
Vojvođanin
Ako ukucate na google-u "batschka" dobijete 178.000 pogodaka. Ne bih se baš složio sa autorom da Nemci ne znaju gde je Vojvodina jer su tu živeli čitava dva veka.
Trebao si smisliti ovu priču u nekoj pošti recimo u irskoj, škotskoj, portugaliji...
14 субота, 27 фебруар 2010 01:55
Vojvođanin
Kako li sam ja samo zalutao ovde?
13 понедељак, 22 фебруар 2010 17:27
други угао
Заиста невероватан чланак.
Мало је рећи сјајно.
Јер оно што домаћи душебрижници неће и не желе да виде, то им је овде на врло прецизан начин презентовано.

Подела Србије је одвуек била присутна, не само територијално, већ и национално! Почели Аустроугари, наставио јошка броз, а завршили ови пацови у оделу, полтрони запада.

У свакој земљи бивше Југославије поставили су своје лобисте. само да нас разоре, и претворе у своје робове!
12 понедељак, 15 фебруар 2010 13:21
dejan
citao sam tekst,odlican je covek realno vidi situaciju u srbiji.na zalost danas u srbiji se vidi elementarni nedostatak,pameti i morala!to vidim i po kolmentarima od ovih sto su se potpisali kao,general,ozbiljni zahebant,milutin zigic,lala i srbin u vojvodini.....gde zadnji iznosi neke procente koji i nisu relevantni u toj meri da bi se moglo nesto ozbiljnije zakljuciti iz istih!!jednom recju sve maloumnik do idiota!!! uopste nisu ukapirali tekst a vole da komentarisu,e to je danas slika i prilika primitivne srbije!!misle takvi ''pametnjakovici'' bice im bolje ako se razbije srbija pa u komadima udju u ''jevropu''?!ako uopste i udju negde to sigurno nece biti evropa!!NA ZALOST danas mnogi kad razmisljaju o evropi,misle bice para!!! ja zivim u toj evropi i znam sa kakvim se mentalitetom srecem ovde,evropu cine zemlje koje su bile kolonijalne sile i takav je njihov odnos i danas prema svima ostalima(a mi spadamo u te ''ostale)!!nasi politicari,a i narod uopste ne poznaju mentalitet zapadnog sveta(tu ne mislim na obican narod vec na ljude u visokoj politici)!!!zato bih i postavio pitanje onima koji su negativno ocenili ovaj clanak,dali zaista misle da ce im biti bolje kad udje rasparcana srbija u EU(ako uopste i udje)??neka samo pogledaju(clanice EU) rumuniju,bugarsku,madjarsku,poljsku,ukrajinu itd i td,a posto ne putuju i mozda nisu bili tamo i nisu videli kako narod zivi,onda i ne mogu znati o cemu pricam!!!....i samo mogu da zakljucim,usla srbija(il njeni delici)u EU ili ne,od ovog ''cepanja'' drzave''obican narod u srbiji nece imati koristi ili narodski receno ,nece imati vise para!!
11 петак, 12 фебруар 2010 07:08
zagorac
Ima Boga !Za kojih 20-tak godina i Habsburskoj Monarhiji ce glave doci Turska! A mi koji smo Srbi i Pravoslavci treba da se upitamo vec jednom PA DOKLE VISE da dajemo i da nam uzimaju nase?Zar nije DOSTA? Zar nismo i u krvi dosta dali? Pa ako nismo, nedo Bog opet al nek znaju uzeti Vojvodinu mogu... samo krvavu i bez Srba!A to ce biti MALO TEZE! Nek razmisle usijane glave i oni koji se nadaju praznim recima o boljem sutra i otcepljenju,kud sve ovo vodi?i kolika bi cena ovog scenarija mogla da bude mogla?A vi Madjari,Hrvati i ostali koji na Mir i Srecu nemislite POGLEDAJTE SVOJU DECU kako mirno spavaju i zahvalite Bogu da je tako i da tako i ostane!Jer izgleda za sve ove KRVAVE GODINE iza nas NISTA NAUCILI NISTE!I neznate ceniti MIR I SRECU,RADOST I SMEH sve dece pa cija god da su.
10 недеља, 07 фебруар 2010 22:22
srbin u vojvodini
Novi Sad (300.000)stanovnika
Nis (250.000) stanovnika
Kragujevac (175.000) stanovnika
Subotica (150.000) stanovnika

Ovim gradovima se, poput drugih opstina i gradova u RS, putem zakona odredjuje godisnji iznos i procenat novca koji im se vraca kao deo onog sto je naplatom poreza na njihovoj teritoriji prethodno prikupljeno u centralnu kasu Republike.
Zakon o obimu sredsava i ucescu opstina i gradova u porezu na zarade i porezu na promet u 2002, objavljen u Sluzbenom glasniku RS br. 15 od 29 Marta 2002 (citiramo Zakon): "ujednacavanja" - odredjuje sledeca poreska zahvatanja u 2002:

Grad - Novi Sad - uzima se od grada - 6.979.000.000 - od uzetog se vraca gradu - 432.000.000 - ili 6.2%

Subotica - 2.365.000.000 - 99.000.000 - 4.2%

Nis - 3.124.000.000 - 390.000.000 - 12.5%

Kragujevac - 1.107.000.000 - 353.000.000 - 31.9%

Kao sto se vidi, procenat par koje se vracaju Nisu duplo je veci od procenta koji se vraca Novom Sadu (12.5 : 6.2), a procenat koji se vraca Kragujevcu je cak 7.5 puta veci od onog koji se vraca Subotici! (31.9 : 4.2)

Od Novog Sada se uzme 2.2 puta vise novca nego Nisu (6.979.000.000 : 3.12.000.000), a Novom Sadu se vraca svega 9.7% vise nego Nisu (432.000.000 : 390.000.000).

Isti Zakon je donet i za narednu, 2003 godinu (objavljen u Sl. glasniku RS broj 88 od 23. Dec. 2002), kojim su odredjena sledeca poreska zahvatanja u 2003:

Novi Sad - uzima se: 14.332.000.000 - vraca se: 702.000.000 - 4,9%

Subotica - 4.030.000.000 - 153.000.000 - 3.8%

Nis - 6.032.000.000 - 639.000.000 - 10.6%

Kragujevac - 2.136.000.000 - 26%

Procenta novca koji se vraca Nisu je 2.16 puta veci od procenta koji se vraca Novom Sadu (10.6 : 4.9%) a procenta koji se vraca Kragujevcu je 6.84 puta veci od onog koji se vraca Subotici (26% : 3.8%)

Od Novog Sada se uzme 2.3 put vise nego od Nisa (14.332.000.000 : 6.032.000.000) a Novom Sadu se vraca svega 9.0% vise nego Nisu (702.000.000 : 639.000.000).

U 2002 i 2003 godini od Subotice je uzeto 2 X vise nego u Kragujevcu, a KG je vraceno 72% vise nego SU (u 2003 godini 555.000.000 : 153.000.000)

Zatim, zajednicko ucesce NS i SU koji cine 22% populacije Vojvodine, i Nisa i KG iz Srbije, u ukupno ndatim i ukupno vracenim parama za ta 4 grada, podjednako je u 2002 i 2003 godini i iznosi:

NOVI SAD I SUBOTICA - od ukupno uzetog daju 70%, od ukupno vracenog dobijaju 40%

NIS I KRAGUJEVAC - od uzetog daju 30% - od vracenog dobijaju 60%

Ova drasticna preraspodela novca koja premasa razmnu meru solidarnosti izmedju Vojvodine i Srbije, Vojvodini je nametnuta jer su njeni poslanici u Skupstini Srbije gde se izglasavaju zakoni s ovakvim zajvatanjima, u manjini.
Ova preraspodela ne zasniva se ni na kakvim iole objektivnim kriterijumima ugradjenim u zakon, u zakonu nikakvih kriterijuma nema, ona je potpuno arbitrarna i samovoljna i samo prividno legalna, utoliko sto je ova samovolja formalno "obucena" u zakon.


Povodom iznetih brojki napominjemo i sledece 3 stvari:

Prvo - tvrdnje da u demokratskoj Srbiji, s trzisnom privredom, u kojoj su svi jednaki, autonomija Vojvodine nije potrebna, jer nece biti eskploatacije, ocigledno NISU tacne, jer drzavna vlast moze lako naci nacine eksploatacije.

Drugo - opstine i gradovi iz Vojvodine ne mogu sami i pojedinacno da se zastite od ovakve eksploatacije, vec samo pod okriljem politickog subjektiviteta Vojvodine

Trece - ovaj subjektivitet, kao skup prava na nivou regiona, ne moze zastititi Vojvodinu. Vojvodina mora imati posebna politicki subjektivitet na nivou Republike Srbije, u njenoj Skupstini - u protivnom - bice preglasana.

Kao sto je receno - posle smeneMilosevica, 5. Okt. 2000, nove vlasti su preuzele bitne poluge centralistickog aparata upravljanja prethodnog rezima, medju njima i zakonsko utvrdjivanje stopa po kojima se gradovima i opstinama vraca deo uzetog poreza na promet.

Radi prikaza tog kontinuiteta, dajemo sledeci pregled koji obuhvata poslednje 3 godine Milosevicevog rezima (1998, 1999, 2000) i prve tri godine rezima novih vlasti (2001, 2002, 2003)

NOVI SAD - (1998) - 6.5% - (1999) - 11.8% - (2000) - 4.8% - prosek za tri godine - 7.7%

(2001) - 12.1% - (2002) - 6.2% - (2003) - 4.9% - prosek za tri godine - 7.7%

Trogodisnji prosek za Suboticu (Milosevicevo doba) - 9.8% - nakon njega - 6.1%

Nis - (Mil. doba) - 16.9% - posle - 13.8%

KG - (M. doba) - 41.7% - posle - 35.4%

Ove zakonske stope objavljene su u Sluzbenom Glasniku RS i to, za 1998 br. 60, za 1999. br 44 od 8. Dec. 1998, za 2000 godinu broj 54 od 22. Dec. 1999, za 2001 br 22 od 31 Marta 2001, a za 2002 i 2003 prema ranije navedenom.

Navedeni podaci, posebno dati trogodisnji proseci pokazuju da je na znacajnom uzorku od 4 najveca grada RS posle Beograda, za vreme zadnje 3 godine Milosevicevog rezima ovim gradovima dato vise novca nego od novih demokratskih vlasti tokom prve 3 godine njihove vladavine. Ovo su znacajne i iznenadjujuce indicije koje ukazuju na to da nove demokratske vlasti - ne samo da nisu pristupile demontazi visokocentralizovanog sistema Milosevicevog rezima - vec su ga u ovom znacajnom domenu jos povecale, prma navedenom za 13.1%.
Drzava Srbija koncentrise sve vise para i postaje njihova alokator umesto da to cini trziste".
U jednoj kuci zivelo troje dece, dovedeno zateceno i rodjeno. Pitanje koga roditelji vise vole!???
9 понедељак, 01 фебруар 2010 23:50
Radmila
Izvanredan clanak. U potpunosti se slazem sa gospodinom Zivkovicem.
Izvinjavam se sto iz tehnickih razloga koristim latinicu.
8 недеља, 31 јануар 2010 21:41
lala
hahahahahahahaha, kakva fantazija.
7 понедељак, 04 јануар 2010 01:59
Novi Sad
G.Zivkovicu,
ko je hteo da shvati srz vaseg teksta on je shvatio.Slucajno sam naleteo na ovaj sajt i procitao vas clanak, kojeg sam preporucio mnogim mojim prijateljima. Divno ste obrazlozili razliku izmedju privrednog doprinosa i politicke podele sta znaci ako neko vise zaradjuje dokle da idu te podele Kikinda/Novi Sad itd. koje gluposti po toj logici ne bi trebalo ni da postoje fondovi solidarnosti u Evropi, gde bogati izdvajaju za manje razvijene regione. Znaci po toj logici nasih autonomasa ni mi u vojvodini ne bi trebali da uzimamo Evropsku pomoc kada smo toliko principijelni, ili novac iz privatizacije DIN-a(Duvanske industrije Nisa) koliko znam niko se u Novom Sadu nije zalio ne nekorektnost da dobijamo novac koji nismo zaradili. Preraspodela financija je jedna oblast a politicka autonomija druga, od koga trazimo autonomiju mi Srbi od Srba koja glupost pa jos i akademiju nauka u redu da damo Madjarima u njihovim oblastima znaci jedan deo Backe i Folksdojcerima, za vreme Austrougarske imali smo na jedvite jade od 1848-1860 Autonomiju i zvala se Serbische Vojvodina to i nekako mogu da razumem ali ovo je stvarno kontradiktorno. A mi vojvodjani kao nesto smo posebno vredni, ne mozemo ni lokalne puteve (gde mi imamo ingerencije) da izgradimo kako treba, ma ova situacija oko statuta bi bila smesna da nije previse ozbiljna i da kasnije ne moze izazvati ozbiljne turbulencije na ovim prostorima.
Moje postovanje
6 четвртак, 17 децембар 2009 20:32
milutin zigic
прихвати једноставну енглеску латиницу
--------------------------------------------------------------ENGLESKU latinicu...hehehe, koji si ti glupi novinar majke ti...latinica je postojala 1000 godina prije "engleske".

cime su rimljani pisali....cirilicom
5 четвртак, 17 децембар 2009 19:37
Goran
Pitanje nemacke poste je najmanje vazna stvar u ovom tekstu. Ali komentar implicira, da ako autor izmislja slucaj 'nemacke poste' onda verovatno izmislja i sve ostalo.
Medjutim, slucaj u Nemackoj posti mozda ne moze da se potvrdi, ali zato slucaj "Kanadska posta" moze. Kanadska posta je pre nekoliko meseci osim Kosova uvrstila i Vojvodinu kao destinaciju.
Pritisak Srba iz Kanade je bio dovoljno velik da Kanadska ekspresno iskljuci Vojvodinu iz svoje internet liste.
To je sustina da se zajednicki uvek moze nesto uraditi i da ljudi shvate da cepkanje drzave uopste nije beznacajna i bezazlena stvar.
??
4 четвртак, 17 децембар 2009 19:04
marsal
ma znas ti mk
3 четвртак, 17 децембар 2009 18:07
Aleksa
To je cilj fasisticke evrope i zapada Srbija ce prestati da postoji za nekih 15-20 godina. Sve ce da nam otmu oteli su Krajinu, Srpsku Bosnu, Crnu Goru, Kosovo, a sledeca je Vojvodina pa onda i Sandzak. Ovo je osveta Harzburske monarhije koja se zaklela da ce da unisti Srbe i Srbiju i na dobrom su putu da to i ostvare. Srbija je prodana, izdana, i u najmracnijem dobu od vladavine Turaka.
2 четвртак, 17 децембар 2009 17:46
ozbiljni zaHebant
Ala si izmislio ovu pricu u nemackoj posti znaci prosto je neverovratno kako te nije bar malo sramota. Uzas... stidi se. ZNAM da si izmislio. Ne pitaj kako... ZNAM.


-------------------------

blago tebi, ti sve znas osim da ti rogovi rastu. Svakako, uzrok tome su bliski prijatelji i poneki postar.
1 субота, 12 децембар 2009 12:55
general
Ala si izmislio ovu pricu u nemackoj posti znaci prosto je neverovratno kako te nije bar malo sramota. Uzas... stidi se. ZNAM da si izmislio. Ne pitaj kako... ZNAM.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи