Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Б92: Да ли је казна Младену Обрадовићу блага?

Београд – Након што је вођа Образа осуђен на још једну затворску казну, уследиле су опречне реакције тужилаштва и невладиних организација. И док тужилаштво сматра да је 10 месеци затвора "санкција која може унапредити заштиту од дискриминаторског... Београд – Након што је вођа Образа осуђен на још једну затворску казну, уследиле су опречне реакције тужилаштва и невладиних организација. И док тужилаштво сматра да је 10 месеци затвора "санкција која може унапредити заштиту од дискриминаторског поступања", невладине организације сматрају да ће ова казна бити само подстрек за нове претње и позиве на насиље.

Портпарол тужилаштва Томо Зорић је изјавио да је тужилаштво задовољно осуђујућом пресудом вођи "Образа" Младену Обрадовићу због кривичног дела расна и друга дискриминација. 

Младен Обрадовић је првостепеном пресудом осуђен на 10 месеци затвора, јер је својим поступцима, изјавама у медијима, исписивањем парола и графита који садрже претеће поруке хомосексуалцима као што су 'Београдом крв ће лити, геј параде неће бити' и 'Смрт педерима' ширио дискриминацију према хомосексуалцима.

Он каже да тужилаштво сматра да је изречена затворска казна начин да се допринесе промоцији слобода и права свих грађана, загарантованих Уставом и законом, као и међународним актима, а пре свега Европском конвенцијом о људским правима и слободама, којом је прописана свеобухватна заштита лица од дискриминацијских аката и сличних поступака".

Портпарол тужилаштва истиче да је пресуда Обрадовићу прва те врсте у пракси Србије и чак у региону. 

Према речима Томе Зорића, став тужилаштва је да је оваква санкција ефективног затвора пут којим се може унапредити заштита од дискриминаторног поступања како би се убудуће могле заштитити највеће вредности цивилног друштва и демократије, у којем се поштују људска права и мањинске слободе.

Невладине организације негодују због благе казне. 

Иницијатива младих за људска права оценила је да је правосудни систем у Србији данашњом пресудом и "минималном казном" вођи Образа Младену Обрадовићу "наставио праксу охрабривања" оних који спроводе и промовишу насиље и говор мржње.

"Обрадовић је осуђен на минималну казну од десет месеци затвора за расну и другу дискриминацију учесника Параде поноса 2009. године", навела је Иницијатива у саопштењу.

Обрадовићев адвокат Горан Петронијевић рекао је агенцији Бета да је вођи Образа претила казна од три месеца до три године затвора. 

Иницијатива је навела да је тужиластво 3. фебруара "изненадном одлуком" из оптужнице против Обрадовића изоставило део у којем му се ставља на терет да је својим и активностима те организације допринео да се Парада поноса 2009. године не одржи. 

"Тужилаштво није образложило ову одлуку, која је свакако имала утицај на висину данас изречене казне", навела је Иницијатива и подсетила да је оптужница подигнута још 30. октобра 2009. године, а суђење почело 25. октобра 2010. године и да је од осам најављених, одржано шест главних претреса.

Организација за лезбејска људска права "Лабрис" оценила је да је пресуда вођи Образа Младену Обрадовићу блага и да ће представљати подстрек Обрадовићу и његовој организацији да и убудуће прете, залажу се за дискриминацију и позивају на насиље. 

"На делу је релативизовање активности Младена Обрадовића и Образа, настојање да се умањи стварна слика њиховог деловања и опасности коју та дела носе", пише у саопштењу Лабриса. 

Лабрис је навео да организације цивилног друштва верују да је пресуда блага, доприноси клими некажњивости и отвара простор за "ширење насиља фашистичких група" које неће бити кажњено. 

"Као активисткиње и активисти цивилног друштва можемо да будемо задовољни што је пресуда уопште донета, односно што је Младен Обрадовић уопште проглашен кривим", пише у саопштењу. 

Лабрис је навео да је Обрадовић за организовање насиља током Параде поноса 2010. осуђен на две године затвор. 

"Подсећамо да је након изласка из затвора 2011. поручио да је сада 'још јачи и одлучнији у својој борби' ", наводи Лабрис. 

"Надамо се да ће ова пресуда допринети томе да Уставни суд Републике Србије донесе одлуку о забрани свих фашистичких организација", пише Лабрис.

(Б92)

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи