Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Банатски паори упозоравају: Улазак у ЕУ уништава домаћу пољопривреду

ГОДИНЕ КОЈЕ ЈЕ РУМУНИЈА ПРОВЕЛА ИСПУЊАВАЈУЋИ НАРЕДБЕ БРИСЕЛА ПОТПУНО СУ УНИШТИЛЕ ЊЕНУ ПОЉОПРИВРЕДУ, ЈЕР ОДРЕДБЕ ЕУ ШТИТЕ ПОЉОПРИВРЕДУ ЗЕМАЉА ОСНИВАЧА УНИЈЕ.

У периоду пре Другог светског рата, Румунија је била други по величини произвођач хране у Европи.(1) Данас Румунија увози око 70 процената хране за своје потребе.(2)

Од укупно 14,7 милиона хектара пољопривредног земљишта у Румунији, само око 10 милиона хектара је обрадиво земљиште. Процена извршена током 2008. године утврдила је да 6,8 милиона хектара плодног земљиста није обрађено.(3)

Учешће пољопривреде у румунском бруто домаћем производу (БДП) је опало са 12,6% у 2004. години на само 6% током 2007. У односу на укупну величину земљишта, приноси житарица у Румунији су знатно опали па је земља у 2006. години, на пример, произвела свега 5,3 милиона тона пшенице и 8,6 милиона тона кукуруза. Подаци указују да је доскоро око три милиона Румуна, или скоро 30% радно способног становништва, било запослено у пољопривреди.

Међу главним проблемима румунске пољопривреде званично се помињу недостатак фондова, фрагментација поседа и ерозија земљишта, застарела пољопривредна технологија и нерегулисан правни статус земљишта.
Увид на терену доноси нешто прецизнију слику стања:

-Око два милиона румунских сељака има поседе од просечно 2,7 хектара земљишта;(2)

-У појединим регионима Румуније скоро 35% земљишта је по веома ниским ценама продато странцима – који ту земљу не обрађују;(4)
-neraskrceno-rastinje-trava-kazna-kazneno-popravni-zavod-1362778870-279393
Откриће британске штампе

Недавно објављен чланак у британском Гардијану додатно разоткрива неке од кључних разлога изузетно тешког стања у румунској пољопривреди:(5)

-Од укупно 6 милијарди евра пољопривредних субвенција које долазе у Румунију, скоро 51% суме добија само 0,9% фарми, док укупно 70% румунских фарми – не добија никакве пољопривредне субвенције!!!

-Храна увезена по бесцаринском режиму из неких ЕУ земаља – које својим фармерима дају вишеструко веће пољопривредне субвенције од оних које добијају румунски фармери – је знатно јефтинија од оне произведене у земљи, што доводи до пропадања румунских сељака; треба рећи да је овде у питању класичан дампинг, односно продаја стране хране на домаћем тржишту по ценама које су ниже од стварних трошкова производње (због високих субвенција).

-Тржиште семена за пољопривредну производњу у Румунији су, углавном, монополизовале велике међународне компаније (Монсанто, ДуПонт, Пионир) које стално подижу његову цену; сељаци не могу да користе усеве од овог семена као семе за следећу сетву већ сваке године морају поново да га купују од истих компанија; из оваквог описа у чланку изгледа да се ради о генетски модификованом семену (ГМ семену) чијим коришћењем су румунски сељаци доведени у потпуну зависност од страних компанија.
Српски сељаци и лажна тржишна утакмица

Ово искуство румунских сељака може да послужи као поука за српску пољопривреду. Потписивањем ССП – Споразума о сарадњи и партнерству са ЕУ, који је потписала бивша влада Србије, дозвољена је продаја пољопривредног земљишта странцима од 2017. године. Царине на увоз стране, високо-субвенционисане хране у Србији већ сада су скинуте, што тешко погађа домаће пољопривреднике.
Српски сељаци, једноставно, нису припремљени за ову лажну тржишну утакмицу:

-домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе храну – што доводи до нефер утакмице на штету српских сељака;

-домаће пољопривредне субвенције у Србији не прима скоро 90% пољопривредних газдинстава: од 770.000 пољопривредних газдинстава у Србији само 60-80.000 газдинстава прима субвенције.(6)
paori banatski18.7.
Заблуде о пољопривреди

Требало би коначно уклонити у српској јавности постојеће заблуде о пољопривреди, које свесно или из незнања шире неки домаћи стручњаци и агро-новинари – односно рећи оно што је данас добро познато светским стручњацима:

-мали поседи су једнако или чак боље продуктивни од великих поседа; у неким земљама са развијеном пољопривредом просечна површина пољопривредних газдинстава је мала па тако Италија, например, има око 69% газдинстава која су мања од 5 хектара;(7)

- ниске цене хране из развијених земаља нису резултат већег знања и вештине њихових фармера већ долазе од знатно виших пољопривредних субвенција њиховим фармерима – чиме се вештачки снижавају цене пољопривредних производа на светском тржишту (последице дампинг цена);

-инсистирање на што већим приносима и интензивном коришћењу вештачких ђубрива и агрохемикалија доводи до деградације и ерозије пољопривредног земљишта; у свету је деградацијом земљишта обухваћено око 40% пољопривредног земљишта, а на 25% површина је тај процес посебно изражен; деградација земљишта је највише изражена у индустријски развијеним земљама па зато ЕУ захтева да њени фармери оставе 7% пољопривредног земљишта необрађено, да би се земљиште опоравило; због тога је ЕУ земљама потребно додатних 7 милиона хектара у суседству, само да одрже постојећу производњу;(7)

-Европска заједница увози више хране него што извози: она извози храну за чију производњу користи око 14 милиона хектара а увози храну за чију производњу се користи 49 милиона хектара – што значи да ЕУ за своје потребе користи 35 милиона хектара ван граница ЕУ;(7)

-успостављањем ниских цена хране на ширем тржишту Европска унија профитира двоструко: по изузетно ниским ценама увози знатно више хране него што извози; дампинг ценама хране на тржиштима сиромашних земаља она доводи до пропадања њихових малих фармера који онда продају своје земљиште странцима по изузетно ниским ценама;

-пољопривредно земљиште је практично необновљив природни ресурс (јер се изузетно споро обнавља) па је зато неопходно успостављање дугорочне стратегије његовог очувања; светско становништво се убрзано увећава што захтева све веће количине хране и ставља пољопривреду у ред најзнацајних стратешких сектора; климатске промене, стални пораст цена енергената и компонената за производњу као и деградација пољопривредног земљишта озбиљно угрожавају светску производњу хране што захтева укључивање много већег броја и профила стручњака за успостављање стратегије одрживе пољопривреде – на глобалном и на локалном нивоу; неопходно је знатно веће улагање у пољопривреду да би се она припремила за све теже услове који је чекају у скорој будућности.

Српска влада и домаћи стручњаци би требало што пре да преиспитају одлуке бивше владе у вези домаће пољопривреде и да успоставе нову стратегију за њен развој. У противном, тешке последице досадашње пољопривредне политике довешће до катастрофалних последице по домаћу производњу хране. Заиста је чудно да све већи број људи у Србији увиђа данас које су економске последице отцепљења Косова а да није свесно да ускоро може да изгуби још значајнији домаћи ресурс – српске оранице.

Референце:
1. – http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Rumania
2. – Dragocena rumunska iskustva
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=849
3. – http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture_in_Rumania
4. – Stari rumunsko selo
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=847
5. – Romania must not sell out traditional farmers to the biotech giants –
www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jul/10/romania-smallholder-farmers
6. – Bez zurbe u integracije –
http://poljoprivreda.info/?oid=17&id=856
7. – Ratko Karolic: Politika hrane ili zamracenje nad srpskim oranicama
www.standard.rs/ratko-karolic-politika-hrane-ili-zamracenje-nad-srpskim-oranicama.html
БАНАТСКА  АСОЦИЈАЦИЈА ПОЉОПРИВРЕДНИКА -БАНАТСКИ ПАОРИ

Асоцијација покрива oко педесет насељених места из Банату, a њени чланови обрађују преко 200.000 хектара ораница.  Електронска пошта   Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели /факс-013 671 290

http://srbin.info/

 
Коментари (1)
1 понедељак, 20 октобар 2014 07:59
брат румун
Жалите се АВ - он нас безглаво вуче у ту ЕУ а ови нас опет уцењују до бессвести.

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи