Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштвоТрибина је организована након пројекције документарног филма “Нису ћутали”

Социолошкиња Јања Беч Нојман оценила је да је режим из деведесетих година прошлог века у Србији био “геноцидни режим”.

“То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима преко страха, преко најдубљих страхова. Ми смо сви индиректне жртве геноцида управо због тог страха кога се јако тешко ослобађамо”, казала је Беч Нојман на трибини у Новом Саду.

Додала је да су постгеноцидна друштва она друштва која су имала искуство геноцида и навела да Србија има то искуство, што доказује и пет правоснажних пресуда Хашког трибунала.

“Друштва која су толико промењена терором и владавином страха више нису она иста друштва каква су била пре и ми више нисмо они исти људи”, казала је Беч Нојман.

Књижевник Ласло Вегел рекао је да је у деведесетим годинама упознао много сјајних младих људи, који су бистро и консеквентно размишљали.

“Ја сам мислио да ми имамо богатство људи, али после 2000. године они више нису били присутни у нашој јавности. Неко их је елиминисао, не знам ни ко ни како, али отерали су их. Ударно место у медијима и данас заузимају исти они који су и деведесетих били на ударним местима”, оценио је Вегел.

Нису цуталиТрибина је организована након пројекције документарног филма “Нису ћутали”, који говори о антиратном покрету у Војводини из деведесетих година прошлог века.

Филм је снимљен у оквиру пројекта “Живети заједно”, који су реализовали Независно друштво новинара Војводине и удружење БХ новинари, у копродукцији са Радиотелевизијом Војводине.

Пројекат је подржала Европска унија из фонда “Јачање медијских слобода у Србији”. Подршку пројекту пружили су и Министарство културе и информисања Србије и немачки Форум ЗФД.

Дедић: Убијање деце је злочин над злочинима

Документарни филм о Душану Радуловићу и његовој жени Терезији који су током рата спасли сигурне смрти неколико хрватских породица вечерас је имао своју промоцију у Приједору. Након емитовања филма, дискусија између публике и аутора и протагониста филма трајала је пуна два сата током које је закључено да су овакви филмови неопходни како би људи могли да поделе своја искуства из рата и допринесу решавању прошлости.

Аутока филма Мирха Дедић рекла је да је било јако емотивно током снимања филма јер је реч углавном о погибији деце, што је највећи злочин над злочинима.

Психолог Срђан Пухало је рекао да је у публици вечерас било мало младих “јер политичари и даље теже да рат прикажу црно-бело, односно да је само једна држава била злочинац, а друга жртва”.

“Политичарима одговара нетрпељивост међу народима јер тако одржавају страх према другом и другачијем, Они тако избегавају и одговорност”, рекао је Пухало.

Сви саговорници су се сложили да су овакви филмови треба да се пуштају на јавним сервисима у ударним терминима и у школама, како би међу младима подстакли расправу и дијалог, јер више нама времена и треба решавати прошлост да би могла да се гради будућност.

Посетиоци су рекли да су имали жељу да виде позитивне примере из рата и након пројекције пренесу своја искуства, јер тренутно немају другу прилику за то.

Филм “Комшије” део је серијала “Живети заједно”, који говори о помирењу и обнови међуетничког поверења у Србији и Босни и Херцеговини.

Први пут након 22 године, Драган Ивељић је на истом тавану, одакле је као деветогодишњак гледао убиства комшија, јавно испричао све што је видио тог кобног дана у Рашљанима и Бришеву.

То је, каже, прича о злочину, али и прије свега о човеку, Душану Радуловићу и његовој жени Терезији, на чијем је тавану Драган пронашао спас од сигурне смрти, заједно са тада петнаестогодишњом сестром и родитељима. Осим њих, на тавану куће Душана Радуловића три дана крило се још неколико хрватских породица.

Филм говори и о страдању деце у Приједору, где је током рата у БиХ пред очима родитеља стрељано 102 детета, а најмлађе је имало тек годину дана.

Документарни филмова из серијала “Живети заједно” говоре о позитивним причама и грађанској храбрости из ратног и поратног периода на подручју бивше Југославије. Документарци говоре о људима, који су се издигли изнад мноштва негативних појава, насиља и ратних злочина, који су конкретним делима помогли онима “с друге стране”.

У првом плану филмова су људи који су остали хумани и у најтежим временима, истински хероји који властитим примером и животом сведоче могућност сусрета, а не сукоба, као и могућност јачања поверења и процеса помирења у регионалним оквирима, без релативизирања или ублажавања одговорности за оно што се догодило.

Документарни филмови реализовани су у сарадњи удружења “БХ новинари” и Независног друштва новинара Војводине у коопропдукцији са Радио-телевизијом Војводине, а под покровитељством ЕУ медијског фонда “Јачање медијске слободе у Србији” и Министарства културе и информисања Републике Србије.

(Аутономија/РТВ)

Апр 17 2015

http://www.autonomija.info/

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи