Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Борис Тадић: Трагамо за реалистичним решењима

Данас трагамо за реалним решењима, не обећавамо стотине хиљада радних места, већ се боримо за очување постојећих, рекао председник Србије Борис Тадић у Инђији где је положен камен темељац за фабрику "Грундфос".

Данас трагамо за реалним решењима, не обећавамо стотине хиљада радних места, већ се боримо за очување постојећих, рекао председник Србије Борис Тадић у Инђији где је положен камен темељац за фабрику "Грундфос".

Председник Србије Борис Тадић поручио је, на церемонији полагања камена темељца за фабрику "Грундфос" у Инђији, да не обећава бајковита решења у сусрет новом таласу економске кризе, али да пример Инђије показује да и у најтежим временима има повода за оптимизам.

"Данас трагамо за реалистичним решењима, не обећавамо као некад стотине хиљада радних места, већ се боримо за очување постојећих", рекао је Тадић и додао да одлука данског "Грундфоса" да отвори нову фабрику и прошири пословање у Србији побуђује реалистични оптимизам.

Данска је, према Тадићевим речима, држава са којом је Србија имала осеку у спољнополитичким односима, али је нужно да се то промени како би се, осим инвестиција, привукла и искуства у области иновација и енергетике.

"Данска је земља са којом смо имали различита искуства: једно недавно, у рукомету, није најповољније, али ово данас овде је врло повољно, јер желимо данске инвестиције и у другим областима", рекао је Тадић.

Како је истакао, Србија ће морати да у своју привреду убризга фактор иновативности како би осигурала конкурентност, али иновативност је неопходна и у политици.

Инђија је општина која показује иновативност, констатовао је Тадић и честитао председнику општине Горану Јешићу на смањењу незапослености и решавању проблема на неконвенционалан начин.

"Улога управе је да покаже како нешто може, а не зашто нешто не може да се реши, и Инђија је таква општина", рекао је Тадић.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић рекао је да Влада Србије настоји да убеди инвеститоре да улажу у Србији и да се бори да задржи оне који су већ дошли у нашу земљу, али и да предузима тешке одлуке као што је био случај са смедеревском железаром.

Ћирић је и изразио задовољство што баш у време кризе у Србији улаже једна тако велика светска компанија као што је "Грундфос".

Рекао је и да се крајем децембра очекује завршетак прве фазе изградње фабрике у Инђији, у којој ће бити запослено 300 радника и додао да очекује почетак градње друге и треће фазе.

Ћирић је рекао да ће највећи део производње "Грундфоса" из Србије бити намењен извозу и указао на предности споразума о слободној трговини које Србија има са многим земљама, што је позитиван знак за стране инвеститоре да дођу у нашу земљу.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић рекао је да је у протеклих 10 година у Војводину дошло 6,7 милијарди евра страних инвестиција и да је запослено 63.000 људи, а да је највећи бум доживео Срем.

Пајтић је рекао да је долазак "Грундфоса" у Инђију снажно охрабрење у време кризе и да је овакав погон у Инђији позив и другим инвеститорима са дођу у Србију.

Градоначелник Инђије Горан Јешић рекао је да су три и по године трајали преговори са том компанијом и да је велику улогу за долазак "Грундфоса" одиграла СИЕПА и VIP фонд.

Амбасадорка Данске у Београду Мете Кјуел Нилсен рекла је да је данашња инвестиција признање да је Србија као земља атрактивна за стране инвестиције, али и признање да је направила велики напредак ка европским интеграцијама.

Она је изразила наду да ће у марту Србији бити додељен статус кандидата за чланство у ЕУ и очекивање да ће инвестиција "Грундфоса" охрабрити и друге инвеститоре из Данске да дођу у Србију.

Генерални директор "Грундфоса" за Србију Џим Форт Нилсен рекао је да му је данас част што се поставља камен темељац за фабрику у Србији и подсетио да је та компанија дошла у априлу 2009. и да је до сада произвела 4.500 пумпи.

Компанија "Грундфос" је за нову фабрику, у којој ће бити отворено 350 нових радних места, добила шест милиона евра преко Програма Министарства економије и регионалног развоја за доделу бесповратних средстава за подстицај инвестиција, који администрира Агенција за промоцију улагања и подстицање извоза СИЕПА.

Целокупна инвестиција компаније "Грундфос" у нови производни погон који ће производити разне типове циркуларних пумпи за грејне и санитарне системе износи 50,8 милиона евра, а завршетак изградње погона планиран је за крај 2012. године.

Дански "Грундфос", који је у Србији присутан од 2009. године, један је од водећих светских произвођача циркуларних пумпи, а бави се и производњом клима уређаја као и других центрифугалних пумпи за индустрију, снабдевање водом, канализацију и дозирање.

(РТС)


 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи