Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Европски парламент захтева унитаризацију БиХ и доношење новог Устава

Брисел - Врховни суд и министарство пољопривреде на нивоу БиХ, јединствен образовни систем у целој земљи, те организовање међународне конференције на којој би се донио нови Устав БиХ, само су неки од захтева посланика Европског парламента (ЕП) изражени у амандманима на нацрт резолуције о напретку БиХ у 2013. години. Углавном се захтева централизација земље, хвали се Федерација БиХ и критикује Република Српска.

Предлагач резолуције је посланик и известилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак, а 116 амандмана пристиглих на нацрт резолуције, у понедељак ће разматрати Комитет за спољне послове ЕП.

Пакова је својим амандманом затражила да се дода да је ЕУ снажно посвећена "сувереној и уједињеној БиХ".

Исто је амандманом затражила и Марија Корнелисен, иначе позната као ватрени поборник "ЛГБТ права", која је позвала и да се обустави даља подршка БиХ од стране ЕУ, ако пре избора не буде напретка у примени Европске конвенције о људским правима. Позвала је и на успостављање министарства пољопривреде на нивоу БиХ, као и на усвајање стратегије сузбијања дискриминације на нивоу БиХ.

Занимљиво је да је Корнелисенова тражила и да ЕП изрази задовољство радом Парламента ФБиХ, те подржи напоре Суда БиХ да спроведе одлуку "Мактоуф-Дамјановић". Она је у једном од амандмана навела и да су Национални музеј, Уметничка галерија, Историјски музеј, Музеј књижевности и позоришта и Филмски архив у Сарајеву "националне институције".

Карнелисенова је позвала и на развијање јединствених стандарда и наставних програма за целу земљу. Исто је затражио и Јелко Кацин, истакавши да за то постоји хитна потреба.

Много амандмана је поднела и Емине Бозкурт, холандска политичарка турског порекла, која је, као и Карнелисенова и Кацин, позвала на пренос надлежности у образовању на ниво БиХ. Бозкуртова је затражила и да се у резолуцију унесе да је институционални систем дефинисан Анексом 4 Дејтонског споразума сложен и неефикасан и да има негативан утицај на БиХ. Тражила је и да буде укинуто право БиХ на заступљеност у Савету Европе, као и да се нагласи да су изгледи за чланство у ЕУ понуђени БиХ као "јединственој земљи".

Бозкуртова је предложила да се у резолуцији изрази забринутост што је РС у програмирању и спровођењу финансијске помоћи ЕУ заузела институционални приступ као форму "одбране" уставних права РС.

Она је позвала и на успостављање врховног суда БиХ.

и потпуно функционалну државу. Позива се парламентарни одбор да у том погледу изнесе конкретне приједлоге - амандман је Бозкуртове.

И Бозкуртова похваљује рад ФБиХ, и то Владе, те позива друге да је слиједе.

Хрватски посланик Никола Вуљанић тражи да се Дејтонски мировни споразум мијења.

- Дејтонски споразум био је од кључног значаја за заустављање рата у БиХ, али он треба да буде реформисан с циљем стварања функционалне и демократске државе са способношћу да предузме неопходне реформе с циљем унапређења приступања земље ЕУ - наводи се у његовом амандману.

Сара Лудфорд и Јелко Кацин својим амандманом траже да се у резолуцију стави да се подстичу међународна заједница, Европски савјет, а посебно државе чланице, да појачају напоре за подстицање консензуса међу политичким вођама у БиХ за нови устав који би утемељио основе функционалне институционалне структуре у земљи. Они заговарају да се мора организовати међународна конференција која укључује све релевантне учеснике с циљем израде нацрта устава.

Посланици Хрватске у ЕП Здравка Бушић, Ивана Малетић, Андреј Пленковић, Давор Иво Стиер, Дубравка Шуица тражили су амандманом да се снажно изрази "разочараност недостатком тражења заједничких циљева од стране лидера три етничке заједнице у БиХ". Хрватски посланици позвали су и власти ФБиХ да размотре потребне уставне реформе које ће обезбедити функционалност и уравнотежену заступљеност.

(Глас Српске)


 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи