Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Хрватски хелсиншки одбор: Подаци Међународне комисије о Јасеновцу су "језик мржње"

Хрватски хелсиншки одбор (ХХО) оценио је данас да подаци Међународне комисије за истину о Јасеновцу (МКИЈ) и изјаве њеног председника Србољуба Живановића који говоре о геноциду над Србима, Ромима и Јеврејима у фашистичкој Независној држави Хрватској (НДХ) представљају "језик мржње".

У изјави за јавност коју је потписао председник ХХО Иван Звонимир Чичак, оцењено је да су тврдње Живановића и, како се каже, дружине, "плод болесне злонамерне мржње".

"Оне су само наставак писања о усташком режиму током југославенско-комунистичког режима. Кроз све те натписе од 1945. до данас провлачи се теза о геноцидности хрватског народа", тврди ХХО.

"Колико нам је познато, до данас постоји само једна пресуда о геноциду, а то је пресуда Медународног суда правде у Хагу који говори о геноциду што су га починили српски војници у Босни и Херцеговини над Бошњацима у Сребреници", наведено је у изјави ХХО.

Ова невладина организација притом негира податке Комисије за истину о Јасеновцу о умешаности католичких свештеника из фрањевачког реда у геноцид почињен у концлогору Јасеновац.

Тако наводи да су "вође фрањевачких провинција од којих је свака деловала у неком од делова НДХ, 12. јуна 1941. године закључили да фрањевци не могу бити чланови усташког покрета, да им се брани политичка делатност као и учешће у прогону Срба, Јевреја и Рома".

ХХО је закључио да деловање Живановића и МКИЈ "представља озбиљну индицију да становити кругови у Србији и Републици Српској припремају терен за нове регионалне сукобе и стварају за њега 'осветнички оквир'".

Уз тврдњу да не жели учествовати "у стигматизацији ниједног народа, нити у продубљивању мржње између Хрвата и Срба, што би само могло припремити терен за нове ратне сукобе", Чичак је најавио да ће после седнице Извршног одбора, крајем седмице предложити хрватском Сабору, Влади и другим политичким, друштвеним, културним и верским нституцијама конкретне мере "за сузбијање ширења ове опасне мржње".

Чичак је иначе веома ангажован у тражењу истрага због наводних злочина над квислинзима на крају Другог светског рата, а противи се и иницијативи да Сабор више не буде покровитељ комеморације квислинзима код Блајбурга која се претвара у величање усташа и њихове државе.

ХХО је изјавом реаговао на извештаје српских медија са промоције прилога и текстова сабраних у две књиге с Пете конференције Међународне комисије за истину о Јасеновцу, одржане крајем маја у Бањалуци.

Професор Живановић је на промоцији у Београду навео да је према подацима Комисије у Јасеновцу страдало нешто више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и око 80.000 Рома, а до сличних процена дошла је после Другог светског рата Државна комисија бивше СФРЈ.

Живановић је у навео и да је, на основу још непотпуних истраживања, у логорима усташке НДХ за децу, страдало 42.791 српско дете, 5.737 ромске и 3.710 јеврејске деце узраста до 14 година, као и да је 1.371 католички свештеник "чинио грозне, просто невероватне злочине у НДХ".

"Ако се зна да их је било око 2.000, то значи да су од три католичка свештеника, двојица били кољачи. А готово сви су били припадници фрањевачког реда", објаснио је овај професор лондонског универзитета.

Он је у интервјуу листу "Политика" указао и да нису тачни подаци Спомен подручја Јасеновац, према којима је у том логору уморено свега 80.000 људи и објаснио да је то последица става Хрватске "да је злочин почијен само ако је позната жртва, односно починилац злочина".

"Како ћемо утврдити имена оних жртава које су изгореле у Пећилијевим пећима у Јасеновцу или које су у казанима куване, а од њихове људске масти добијан сапун", запитао је Живановић и навео да је у Смедереву у руци држао те сапуне помешане с песком јер су их Немци делили преко Црвеног крста.

Он је додао да још "не знамо ни имена жртава која су као острва лешева пловила Савом и Дунавом из Јасеновца", које је лично гледао када их је вода избацивала на обале ових река.

(Блиц)

 
Коментари (2)
2 недеља, 20 јул 2014 14:44
Милош Д. Миленковић
Предлажем да се закон мржње према свим оним припадницима хрватских зенофоба који су мучки убијали српски живаљ озваничи као одобрени начин испољавања осећања потомака тих Српских жртава, и свих Срба, како би се историјски утврдила стварност о уништавању Српског народа специфично за време Другог светског рата!
1 уторак, 01 април 2014 11:14
Marko
Istina kad tad ispliva na povrsinu. A kada se jednom otkrije tesko ju je ponovo sakriti!

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи