Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Нови Сад: Трибина „Српска Војводина - јуче, данас, сутра“

Покрајинска власт предвођена Бојаном Пајтићем изгубила је легитимитет, а патриотски блок ће на ванредним покрајинским изборима забележити одличан резултат, речено је на првој заједничкој трибини „Куда иде српска Војводина“, коју су у препуном амфитеатру новосадске хале СПЕНС организовале Демократска странка Србије и Покрет Двери, у којој су поред страначких лидера и академик Коста Чавошки и главни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић.

Иван Костић из Покрета Двери рекао је да ДСС и Двери данас обележавају 96 година од присједињавања Срема, Бачка, Баната и Барање Краљевини Србији, а да се у исто време у Војводини формирају културна и образовна политика противне српској.

”Хоће да промене идентитет српског народа у Војводини и да створе нов дунавски или паневропски идентитет. Заједно ћемо зауставити тај процес и српска Војводина поново ће бити центар националног буђења у Србији”, истакао је Костић.

Борко Илић, потпредседник ДСС рекао је да у дану када обележавамо 96 година слободе треба да се упитамо „имамо ли снаге да одбранимо тековине које су остварили наши преци?“

”Српска Војводина је Матица српска, прво савремено позориште, прве школе и библиотеке. Имамо обавезу према Јовану Јовановићу Змају, Јаши Томићу и свима који су животе и стваралачко умеће дали да би живели у слободној земљи. Нема предаје, 1918. су наши људи остварили оно што су генерације сањале – Војводина је Србија”, поручио је Илић.

Ђорђе Вукадиновић, оснивач и главни уредник „Нове српске политичке мисли“ рекао је да се из Велике народне скупштине у Новом Саду 1918. године може извући више порука.

”Прва је да се труд ипак исплати и наши славни преци су доказ тога. Дугогодишња тежња за опстанак и уједињавање српског народа на простору Аустроугарске остварена је, захваљујући континуираном труду многих генерација, без обзира што у неким тренуцима није изгледала реално остварива“.

Друга порука је да циљеви треба да буду високо постављени и да се они могу остварити само радом, упорношћу и вером у себе.

"Зато наш циљ не сме бити мали и политикански, да се `прескочи целзијус`, или да се ова или она посланичка група убаци у парламент - барем ја себе не видим у том циљу - већ да се ради на ослобођењу и избављењу Србије из колонијалног положаја, и из руку ове неспособне, катастрофалне, капитуланске и велеиздајничке власти. Ми смо као народ смо склони великим узлетима који се огледају у пароли `не може нам нико ништа`, али и врло лаким падом у разочарење и апатију. Треба да се клонимо ових крајности и да марљиво радимо на остваривању високих националних циљева”, истакао је познати политички аналитичар.

Трећа порука је посебно важна за овај национални покрет у настајању – потребни су сарадња и окупљање.

”Не треба приступати секташки нити било кога унапред искључивати. Треба да тражимо тачке спајања, а не раздвајања, јер је разлике увек могуће пронаћи, чак и у породици. Ово је тренутак када разлике треба оставити по страни и у први план ставити програмске сличности које нас повезују - евроскептицизам, економски патриотизам, `уставобранитељство`”, закључио је Вукадиновић.

Професор Коста Чавошки указао је на значај патриотизма рекавши да „народ представља нераскидиви ланац који повезује мртве, живе и нерођене и да само тако народ постаје бесмртан у односу на смртне појединце који га чине“.

Чавошки је критиковао намеру власти да промени Устав Србије.

”Желе да у Уставу напишу да Косово више није Србија и да је независна држава. Не смемо им то дозволити, као што не смемо да дозволимо ни да Војводина постане држава у држави, нити да јој се врати статус који је имала Уставом из 1974. године”, нагласио је Чавошки.

Он је подсетио и на обећања Вучића, на основу којих је Српска напредна странка добила последње изборе.

”Обећали су радикално запошљавања, а добили смо радикално сиромаштво. Обећали су смањивање привилегија политичара, а смањили су плате и пензије да би сачували привилегије,” истакао је Чавошки и закључио да ”као што је неко имао стрмоглави успон каријере и рејтинга, исто тако може да има и стрмоглави пад”.

Бошко Обрадовић, члан старешинства Покрета Двери започео је излагање стиховима Владислава Петковића Диса из песме ”Наши дани”.

”Ова песма је настала 1911. и говори о слабостима нашег народа и политичке елите. Међутим, након само годину дана та генерација започела је ослобађање Србије и у ратовима до 1918. године остварила највеће војничке победе у историји српског народа. Та генерација је остварила два сна, један о ослобађању Косова и други о присједињавању Барање, Бачке, Баната и Срема” рекао је Обрадовић.

Он је оштро критиковао покрајинску администрацију и поставио питање који је њен смисао у ситуацији када она пљачка Војводину и покушава од ње да створи државу у држави.

”Ова политичка групација 14 година влада Војводином, а више нема никакав легитимитет за то. Са друге стране као лажна алтернатива нуди се Српска напредна странка која већ три година влада Србијом и није донела ништа добро. Сада је створена трећа снага, трећи пут који ће бити права, српска алтернатива”,закључио је Обрадовић.

Санда Рашковић Ивић рекла је да смо данас дошли да одужимо дуг нашим прецима, али и да говоримо о садашњости и будућности која је неизвесна са актуелном влашћу.

”Када је Уставни суд на иницијативу ДСС и уз помоћ професора Чавошког оборио Статут Војводине постало је јасно да је покрајинска власт постала нелигитимна”, рекла је председница ДСС.

”Због тога захтевамо расписивање ванредних покрајинских избора. Међутим, очигледно је да ова администрација нема никаквих правних ни моралних начела и да јој је једини циљ опстанак на власти. Међутим, ништа се неће постићи ни ако се лоша Пајтићева власт замени лошом влашћу коју ће представљати СНС. Зато смо створили национални покрет чије језгро чине ДСС, Двери и истакнути српски интелектуалци. На изборе ћемо изаћи јачи јер идемо заједно, јер гледамо шта нас спаја”, закључила је Рашковић Ивић и поручила да грађани сада имају за кога да гласају и да ће патриотски блок на изборима забележити одличан резултат.

(ДСС-НСПМ)

 

 

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи