Беч Нојман: Србија је постгеноцидно друштво

То је био геноцидни режим, који је преко терора владао и манипулисао људима ОПШИРНИЈЕ...

Иницијатива за укидање аутoномије Војводине

Српски народни покрет „Светозар Милетић“, са седиштем у Новом Саду, основан је 2001. године,,, ОПШИРНИЈЕ...

Уставни суд оспорио и назив „Влада Војводине“

Уставни Суд Србије данас је и званично на свом сајту објавио образложење своје недавно донете одлуке о неуставности појединих ... ОПШИРНИЈЕ...

Банатски паори: Улазак у ЕУ уништава пољопривреду

домаће пољопривредне субвенције су вишеструко ниже од субвенција фармерима у већим европским земљама које извозе.... ОПШИРНИЈЕ...

Пајтићево закаснело србовање...

Предуго нема слоге у СНС-у око тога ко ће бити њихов покрајински лидер. Време годишњих одмора полако.. ОПШИРНИЈЕ...

Newsletter

Ако желите да путем електронске поште (e-maila) будете обавештени о важни догађајима, вестима, трибинама и акцијама пријавите се newsletter сервис сајта www.nemasale.rs. Newsletter је потпуно бесплатан сервис. Уколико будете.. ОПШИРНИЈЕ...

Анализе

„Европска Војводина“, која би се по сличном рецепту, било попут Косова или Црне Горе, одвојила од Србије, могла би изнова да регулише свој енергетски и имовински статус. Домаћим евроутопистима није важно што ће Војводина остати без дотока гаса, нити што.. ОПШИРНИЈЕ...

http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/426350autonomija.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/304677majska.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/427395ustavnisud_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/564970demo.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/923257srpski_640.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/769405newsletter.jpg http://www.nemasale.rs/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/379436stepenice_amandmani_500x220.jpg

Зрењанински бискуп Ладислав Немет: Папа жели да дође у Србију

Нови Сад -- Зрењанински бискуп Римокатоличке цркве Ладислав Немет каже да је папа Бенедикт XVI спреман да дође у Србију. Ипак, остаје Србији да реши тај проблем.

"Проблем је више код нас у Србији, него на страни Ватикана или Светог Оца који је више пута говорио да би радо посетио Србију", рекао је Немет за новосадски Дневник.
 Он је оценио да је тешко замисливо да папа прво дође у Србију, па тек онда да посети Русију и руског патријарха Кирила.

Подсетио је да се поглавар римокатоличке цркве већ сусрео с патријархом из Константинопоља који је, према светом реду, први међу патријарсима на истоку. 

"Његова светост, патријарх Кирил, свакако жели да сретне папу и верујем да би волео прво он да се види с њим, па да тек онда да папа дође код нас", казао је Немет. 

Додао је да треба пуно да се ради на плану екуменизма у црквама и подсетио да је ватикански министар за екуменизам био на устоличењу српског патријарха Иринеја у Пећи. 

"Пробили смо једну баријеру која је раније била као бетонски зид, а сада је, рекао бих, као швајцарски сир", рекао је Немет. 

Оценио је да су односи између Српске православне цркве и Римокатоличке цркве "одавно оптерећени" и да их изјаве Бенедикта XVI о покојном загребацкцом кардиналу Алојзију Степинцу нису додатно оптеретиле. 

"Највеће оптерећење је то што СПЦ не прави разлику између државе Хрватске и Католичке цркве као такве. За мене, као католичког бискупа, доста је нејасно зашто се СПЦ по сваку цену држи доктрине Другог светског рата", рекао је Немет. 

Оценио је да је од тог рата прошло 70 година и додао да је 1990-их година прошлог века хашки оптуженик Ратко Младић био "итекако крволочан". 

"Интересантно је да се на историју гледа толико филтрирано и селективно. Знамо и сами да је кардинал Степинац у више наврата, о чему постоје и историјски документи, интервенисао код Анте Павелића у вези са Јасеновцем и свих тих злочина који су тамо почињени", навео је Немет.

(Бета)

 
Коментари (5)
5 недеља, 19 фебруар 2012 16:36
Jovan
Pustiti papu u svoju zemlju, to vam je kao pustiti lisicu u kokošarnik.
4 субота, 24 децембар 2011 09:22
Конузин
Кад се Ватикан огради од "светога Алојзија" и од радњи које је његов изасланик у "НДХ" описао као "...од Свете столице поверен му ЗАДАТАК...",онда можда може и да дође,али-добро дошао није нити ће бити!У "добре намере Ватикана" смо се до сад много пута недвосмислено уверили!Никад Србима из Ватикана ништа лепо није стигло,и нека се не заносе ови унијати....
3 понедељак, 21 новембар 2011 09:41
Конузин
Папа треба да се ако пледира на човечност и културу,прво извини за све што су усташе урадиле под покровитљством Ватикана,за Јасеновац...Свима осим Србима Ватикан извинио!И треба да схвати,да је Православна Црква једина аутентична Хришћанска Црква а да је Католичка од ње одпала.Ако се Тадићу свиђа Папа нека га води кући,али,никако Папа и ако се дрзне да дође,не сме бити примљен ни у једни званичну посету СПЦ!Ако се то деси-онда више немамо ни Цркву на нашој страни!Дај Боже да до тога никада не дође!
2 понедељак, 14 новембар 2011 20:49
Vasilj
Moze da dodje da se javno na Terazijama izvini za pokrstavanje Srba u Drugom Svetskom Ratu, da se izvini za sve katolicke svestenike koji su podrzavali i krile ustase, da se izvini za uticaj Vatikana na raspad SFRJ, da se izvini i za zlocine Madjara jer su i oni pod njegovom kapom. E tako moze da dodje u Srbji ako nece ne mora.
1 недеља, 11 септембар 2011 11:14
Nikola
Kada katolicka crkva prestane sa lazima o Jasenovcu ,svedeno do 80hiljada zrtava ,SPC ima podatke o milon ubijenih Srba ,oteta imvina srpaska se racuna milijardama evra , Pravoslavlje srpsko ne moze da se menja i prilagodjava katolicizmu ...jos mogu da nabrajam
a sam papa je naglasio da zeli hrvate u evropi Srbima je ta evropa uvek bila tamnica ...
Boze pravde
Nikola

Пошаљите коментар

Ваше име:
Наслов:
Коментар:

 


Анкета

Да ли ће усвајање статута побољшати економски положај грађана Војводине
 

Документи